Afera „Tunel“ se ne smiruje! Vrhovni sud Crne Gore ukinuo pritvor osumnjičenima

od strane | jan 11, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Veće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 9. januara 2024. godine za produženje pritvora Katarini Baćović, Ivici Piperoviću, Marijanu Vuljaju i Nikoli Milačiću, koji su uhapšeni zbog učešća u provali u sudski depo u Podgorici, donelo je rešenje kojim je ovaj predlog odbijen.

Kako je objašnjeno u odluci rešenje o produženju pritvora osumnjičenima za učešće u provali u sudski depo suda u Podgorici je odbijeno jer tužilaštvo je kako je navedeno samo ponovilo iste razloge koji su navedeni i prvi put kada je određen pritvor, a to nije moguće, kao i da ne mogu da se koriste apstraktne formulacije u predlozima za produženje pritvora kao što je to uradilo tužilaštvo. 

Četvoro koji su do sada bili u pritvoru osumnjičeni su za krivično delo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim delima teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja. Inače Katarini Baćović i Nikoli Milačiću na teret se stavlja i krivično delo falsifikovanje isprave, a Marijanu Vuljaji i krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. 

Prema navodima istrage, ženska osoba, odnosno Katarina Baćović, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine zakupila je poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora.

Zatim su „kopači“, inače svi srpski državljani iz Loznice Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić, svi iz Loznice, prokopali trideset metara dug tunel ispod Njegošđeve ulice sve do betonskog zida na depou koji su probili.

Kroz tako načinjeni otvor, od 08. septembra 2023. do 11. septembra 2023. godine ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci.

Nakon provale i krađe dokaza državljani Srbije su napusitli Crnu Goru i do sada je jedino uhapšen Vladimir Erić koji je po međunarodnoj poternici uhapšen na aerodormu u Švedskoj, ali još uvek nije izručen Crnoj Gori. Ostali učesnici ove provale su uhapšeni u Crnoj Gori i do sada su bili u pitvoru, a na slobodi je jedino bio Predrag Mirotić kome je pritvor ukinut krajem decembra prošle godine. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs