Šta sve može da izazove bol tokom seksa?

od strane | avg 2, 2023 | Uncategorized | 0 Komentara

Bol tokom seksa ometa život ispunjen životom. Ali zbog čega se javljaju bolni seksualni odnosi?

Prema nekim izveštajima, oko 28% žena starosti od 20 do 40 godina doživljava bol tokom seksa. Međutim, nemoguće je utvrditi tačan broj onih koji pate od ovog problema: čak i u našem modernom progresivnom društvu ova tema ostaje tabu. S tim u vezi, mnoge žene više vole da trpe, birajući da izdrže nelagodnost tokom seksa ili potpuno odbiju intimnost sa partnerom, što ozbiljno utiče na njihov lični život.

Medicyst®

Vulvodinija – tako se u medicini obično naziva hronični akutni bol u vulvi i u predvorju vagine. U zavisnosti od prirode, postoje dve vrste ove bolesti:

  •  vulvodinija, kada je bol stalno prisutan;
  • sindrom vulvarnog vestibulitisa, ili vestibulodinija, kada se bol javlja kao rezultat iritacije zahvaćenog područja (tokom seksa, umetanja tampona ili čak zbog nošenja preuskih farmerki).

Trebalo bi shvatiti da je sama vulvodinija simptom i da ga može izazvati niz razloga. Među njima, lekari nazivaju oštećenje pudendalnog nerva, lokalnu preosetljivost na gljivične infekcije i slabost mišića dna karlice. U nekim slučajevima, bol se može pojaviti i zbog specifičnih zdravstvenih stanja.

Vaginizam

Odnosi se na nevoljnu napetost vagine i njenih mišića, koja se obično javlja tokom seksa, umetanja tampona ili ginekološkog pregleda. Vaginizam se može javiti kako pri prvom pokušaju vaginalne penetracije, tako i nakon nekoliko godina aktivne seksualne aktivnosti. Najčešće do toga dovode psihički problemi: mentalni poremećaj, nadahnuti stereotipi o seksu, doživljeno silovanje ili uznemiravanje.

Sasvim je moguće izlečiti ovu bolest, a 95% žena se uspešno izleči uz pomoć fizioterapije, upotrebe dilatatora i specijalnih vibratora i rada sa psihologom.

Fibromijalgija i bol tokom seksa

Ljudi sa ovom dijagnozom pate od hroničnog, pretežno simetričnog muskuloskeletnog bola u celom telu. Simptomi fibromialgije, pored bolnog seksa, uključuju i preosetljivost, umor, loš kvalitet sna, glavobolje i sindrom iritabilnog creva.

Važno je napomenuti da se bolest dijagnostikuje sedam puta češće kod žena od 30 do 50 godina, a bolest je posebno akutna sa početkom menopauze.

Lekari veruju da je uzrok fibromialgije jak stres, promena u krvnim sudovima, hormonski otkaz, fizička trauma ili genetska predispozicija. Kao takva, ne postoji lek za ovu bolest, ali prava terapija može pomoći u ublažavanju simptoma.

Endometrioza

Sa ovom dijagnozom, ćelije endometrijuma (unutrašnji sloj zida materice) rastu i prelaze njegove granice. Brojni simptomi mogu ukazivati na ovu tegobu: bol u donjem delu stomaka, koji se javlja i pojačava pre menstruacije, umor, problemi sa bešikom i sama vulvodinija.

Prema statistikama, 176 miliona žena širom sveta starosti od 20 do 35 godina pati od endometrioze, ali postavljanje ove uobičajene dijagnoze je i dalje teško i traje u proseku sedam godina. Zbog toga je važno razgovarati o svim simptomima tokom posete lekaru, uključujući i bolan seks.

Medicyst®

Lepota i zdravljedragana991/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Opširnije