Suočavanje s rosaceom: Važnost blagovremenog tretmana ovog kožnog oboljenja

od strane | jul 21, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

Rosacea se odlikuje kao dugotrajno kožno stanje koje često počinje u zreloj dobi, mada se može javiti i kod mlađih osoba. Više pogađa žene, ali nije neuobičajena ni kod muškaraca. Sa odgovarajućom terapijom, simptomi se mogu držati pod kontrolom i sprečiti dalje napredovanje bolesti.

Razumijevanje rosacee: Simptomi i pokretači

Crvenilo je zajednički pokazatelj rosacee i može se pojaviti u bilo kojoj fazi ovog oboljenja. Bez odgovarajućeg lečenja, bolest može evoluirati do pojave proširenih krvnih sudova, poznatih kao teleangiektazije, a u ozbiljnijim slučajevima može doći do zadebljanja kože na nosu, poznatog kao rinofima.

Spoljašnji faktori kao što su promene vremenskih uslova, intenzivna fizička aktivnost, konzumacija alkohola, emocionalni stres, ljuta hrana i sunčeva svetlost mogu pogoršati simptome rosacee. Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, crvenilo može postati trajno, a mogu se pojaviti i dodatni simptomi poput papula i pustula.

Rosacea može biti slična drugim kožnim oboljenjima kao što su akne, seboreični dermatitis ili kontaktni dermatitis, stoga je važno da se konsultujete sa svojim lekarom kako bi se postavila tačna dijagnoza i započela odgovarajuća terapija.

Koje su opcije za lečenje rosacee?

Lečenje rosacee treba biti individualizovano i zavisi o težini i tipu bolesti. Savetuje se izbjegavanje pokretača i korištenje zaštite od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+). Za svakodnevnu negu lica preporučuju se proizvodi koji ne iritiraju kožu i hipoalergijski su.

Lokalni preparati su najčešće korištena terapija i odabiru se prema simptomima pacijenta. Terapija može varirati u trajanju ovisno o progresiji bolesti. Ako lokalna terapija ne donosi željene rezultate, može se preći na sistemsku terapiju s antibioticima. Za ozbiljnije simptome, laserska terapija može biti efikasna, posebno za uklanjanje zadebljanja kože koje se javlja u naprednijim stadijima bolesti.

Uspeh lečenja uvelike zavisi od doslednosti pacijenta i pridržavanja medicinskih saveta. Preporučuje se izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite, kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg oštećenja kože.

Ako tražite stručnjake za lečenje rosacee, posetite kozmetički salon koji može da vam ponuditi specijalizovane tretmane. Salon koji koristi najnovije tehnologije i stručna znanja kako bi obezbedio personalizovane tretmane za svaki tip kože i stepen rosacee.