Što je humani papiloma virus (HPV) 

od strane | nov 10, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Humani papiloma virus (HPV) je grupa virusa koji se prenose putem kontakta s kožom ili sluznicom i obuhvaća više od 100 različitih tipova. Ovi virusi često inficiraju kožu i sluznice, uzrokujući pojavu bradavica, uključujući obične bradavice, kondilome i druge promjene na koži. Međutim, neki tipovi HPV-a su visokorizični i povezani su s razvojem različitih oblika raka, posebno raka vrata maternice, raka anusa i drugih.

Infekcija HPV-om obično nije vidljiva i može se prenositi putem seksualnog kontakta, pa je važno educirati se o sigurnom seksualnom ponašanju i cijepljenju kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija. HPV cjepiva su dostupna i pružaju zaštitu od određenih tipova virusa koji su povezani s rakom i genitalnim bradavicama. Redoviti pregledi i testiranje mogu otkriti prisutnost HPV-a i rakova koji su s njim povezani, što omogućuje ranu dijagnozu i liječenje.

Koje su vrste virusnih bradavica

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, virusne bradavice postoje više od 100 tiopva uzrokovanih HPV-om, 13 od njih imaju visoki rizik, što znači da je poznato da uzrokuje karcinom grlića maternice.

Od 100 vrsta, postoje dvije vrste  koje vode do 70% raka vrata maternice, međutim većina ljudi nije svjesna da je zaražena s Hpv virusom. 

Ovisno o vrsti HPV virusa, simptomi se razlikuju. Oni mogu uključivati:

  • Genitalne bradavice: obično bijele s podignutom “cvjetača” vrhom. Genitalna bradavica može biti neugodna ili uzrokovati bol, obično ne svrbe. Genitalne bradavice kod žena često se pojavljuju na vulvi, ali se mogu naći i unutar vagine, na vratu maternice ili oko anusa. Kod muškaraca, genitalne bradavice obično se nalaze na penisu ili skrotumu ili oko anusa
  • Uobičajene bradavice: grube kvrge koje se obično nalaze na rukama, prstima ili laktovima
  • Stabljaste bradavice: tvrde, zrnaste, mesnate bradavice koje se pojavljuju na nogama i mogu se posvijetliti zbog pritiska na noge. Bradavice mogu uzrokovati bol kada stojite. Budući da je HPV tako zarazan i lako je širi,  recimo iz ručnika koji koristi zaražena osoba
  • Ravne bradavice: ovisno o vrsti HPV-a, mogu se pojaviti bradavice na licu i nogama kod žena te bradi na muškarcima
  • Oralne bradavice: također se u ustima se mogu pojaviti lezije.

Što su obične bradavice 

Obične bradavice ili veruce vulgaris, su male bradavičaste mesnate tvorbe koje se najčešće pojavljuju na šakama i prstima ruku. Prenose se dodirom,a posebno su česte kod djece i mladih te osoba slabijeg imuniteta. Najčešće spontano prolaze nakon nekog vremena.

Bradavice obično nisu bolne, ali mogu uzrokovati nelagodu, pogotovo ako se nalaze na mjestima gdje dolazi do trenja ili pritiska. 

Postoji nekoliko metoda liječenja običnih bradavica, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik, odnosno dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovom položaju.