Post COVID-19 sindrom: sve što treba da znate o njemu

od strane | feb 16, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Relativno nov termin u medicinskoj literaturi, ali i ozbiljan medicinski problem – post-Covid-19 sindrom. Možemo ga opisati i kao Covid-19 koji nikada ne prestaje. Donosimo vam sve što treba da znate o ovom sindromu. Kada simptomi korone ne prestanu nakon oporavka


Mnogi pacijenti koji su imali teški oblik infekcije Covid-19, kao i mali broj dece koja su uglavnom imala blagu formu Covid-19 infekcije, i dalje imaju rezidualne simptome bolesti mesecima nakon oporavka. Medicinski izveštaji kažu da se samo 20 odsto pacijenata potpuno oporavi u roku od 2 meseca od razvoja bolesti.


Pacijenti koji su se susreli sa post-Covid-19 sindromom žale se na probleme sa respiratornim sistemom, otežano disanje i osećaj nedostatka vazduha. Pored toga, simptomi koje prijavljuju uključuju bol u grudima, dugotrajan gubitak mirisa i ukusa i opštu slabost. Da li ste preboleli korona virus i još uvek ste umorni?


Jedan od najčešćih simptoma post-Covid-19 sindroma je hronični umor. o čemu se radi? Organizam koji se bori protiv infekcije često je praćen umorom. Umor je odgovor tela na borbu protiv virusa i često traje čak i nakon što je bolest završena.
U cilju prevazilaženja umora i vraćanja u svakodnevni ritam, preporučuje se obogaćivanje ishrane voćem i povrćem, zdravim mastima i proteinima. Spavajte u prostoriji bez elektronskih uređaja, a svakodnevnim aktivnostima pristupajte postepeno. Uz dovoljan unos tečnosti i kvalitetan ritam sna, trebalo bi da otklonite simptome umora za sat vremena. Gubitak kose nakon korone
Još jedan simptom karakterističan za post-Covid-19 sindrom je povećan gubitak kose. Ovaj simptom je karakterističan i za prekomerni stres, nakon porođaja i nakon bolesti praćenih visokom temperaturom.


Dobra vest je da gubitak kose brzo nestaje! Kako biste što brže stimulisali rast nove kose, u svoju ishranu uvedite namirnice poput kvalitetne ribe, voća i šitake pečuraka i gledajte kako vam kosa ponovo postaje bujna!