Obeležavanje Međunarodne nedelje štitaste žlezde

od strane | maj 25, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

UPOZNAJTE PORODIČNU ISTORIJU, DA BISTE RAZUMELI SVOJE ZDRAVLJE SADA I U BUDUĆNOSTI

„Autoimune tiroidne bolesti dovode do poremećaja rada štitaste žlezde, i procenjuje se da svaki deseti građanin u Srbiji ima poremećaj rada štitaste. Smatra se da u nastanku autoimunih tiroidnih bolesti nasleđe je 60%  a spoljni faktori 40%“, izjavio je prof. dr Miloš Žarković, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

„Danas podsećamo da simpotomi popremećaja rada mogu biti skriveni, posebno za hipotireozu. S obzirom na to da se učestalost povećava sa godinama i veća je kod žena, ta populacija treba posebno da obratipažnju na simptome kao što su umor, pospanost, zaboravnost, suva koža, bolovi u mišićima i sl“, izjavila je prof. dr Biljana Nedeljković Beleslin, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

„Zašto je važno da pričamo porodičnu priču štitaste žlezde. Kada poznajemo simptome i kada naučimo da ih vidimo i prihvatimo kod sebe ili članova svoje porodice dolazimo do važnog cilja – rana dijagnostika sa ciljem prevencije komplikacije oboljenja“,izjavila je Bojana Jedoksić, predsednica udruženja pacijenata „Krila u nama“.

Poremećaji rada štitaste žlezde su česti i pogađaju oko 200 miliona ljudi širom sveta, a smatra se da je većina upravo posledica genetskog nasleđa. Porodično stablo može da bude složeno, ali njegova spoznaja može da vam pomogne da vidite da li ste u riziku od poremećaja rada štitaste žlezde.

Važno je da se što pre otkrije poremećaj rada štitaste žlezde. Poznavanje vaše porodične istorije može da vam pomogne da razumete i ublažite rizik za sadašnju i buduće generacije.

Opširnije

Izvor: Nedeljnik.rs