Mogu li stomačni problemi dovesti do srčanih problema?

od strane | apr 12, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru je preskakanje srca. Iako se čini nepovezanim, problemi sa stomakom mogu stvoriti razne druge zdravstvene probleme, uključujući probleme sa srcem.

Refluks i lupanje srca

Lupanje srca ili osećaj da srce „preskače“ mogu biti uzrokovani raznim faktorima, od kojih jedan može biti i preskakanje srca od želuca ili refluks želudačne kiseline. Refluks kiseline nastaje kada se kiselina iz želuca vrati u jednjak, što može izazvati iritaciju i upalu.

Iritacija i zapaljenje jednjaka može izazvati nepravilan srčani ritam, što može izazvati osećaj da srce preskače. Međutim, važno je napomenuti da postoje mnogi drugi mogući uzroci lupanje srca, uključujući anksioznost, stres, srčane aritmije i mnoge druge.
Ako osetite da vam srce ubrzava nakon obroka ili nakon naklona, pokušajte da promenite svoju ishranu, kao što je izbegavanje hrane koja izaziva refluks kiseline, kao što su pržena hrana, masna hrana, čokolada, pepermint, alkohol i kofein. Takođe je važno redovno jesti i izbegavati prejedanje. Ako simptomi potraju, trebalo bi da potražite savet lekara da biste isključili druge moguće uzroke.

Hiatalna kila kao uzrok srčane insuficijencije

Hijatalna kila je stanje u kojem gornji deo želuca viri kroz otvor u dijafragmi koji omogućava jednjaku da prođe kroz grudnu šupljinu. Može se pojaviti u bilo kom uzrastu, a najčešće se javlja kod starijih osoba. U većini slučajeva, kila ne izaziva simptome i ne zahteva lečenje. Međutim, u nekim slučajevima, kila može izazvati žgaravicu, bol u grudima, loše varenje, otežano gutanje, regurgitaciju kiseline, nadimanje, pa čak i lupanje srca zbog pritiska koji stomak vrši na srce.

Lečenje hiatalne kile zavisi od težine simptoma. U većini slučajeva, promene u ishrani, kao što je izbegavanje hrane koja izaziva gorušicu i povećanje unosa tečnosti, mogu smanjiti simptome. U težim slučajevima mogu biti potrebni lekovi za smanjenje želudačne kiseline ili operacija. Važno je potražiti savet lekara ako imate simptome hiatalne kile.

Nakon pojave lupanje srca, obavezno se obratite lekaru kako biste obavili neophodne pretrage, otkrili uzrok i započeli terapiju pre nego što nastupe dalje poteškoće.