MADEŽI – ukrasi na tijelu ili znakovi opasnosti?

od strane | jun 28, 2021 | Zdravlje | 0 Komentara

Iako se rađamo bez madeža, oni su vrlo česta pojava na koži i gotovo svi imamo barem jedan ili više madeža. Riječ je o pojavi koja se javlja tijekom cijelog života, a većina ih se pojavi do 20. godine života. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a njihov broj u prosjeku se kreće od 10 do 40. Na broj madeža utječu genetsko nasljeđe i izloženost UV zrakama, a brojnost je veća kod osoba svjetlije puti. Oni daju svojevrsnu posebnost osobama koje ih imaju (pr. holivudska diva Marylin Monroe osim po svojim ulogama zapamćena je i po atraktivnom madežu u blizini usana), no što ih osoba ima više veći je i rizik da je neki od njih atipičan i kao takav smatra se pretečom melanoma.

Kada bi nas madeži trebali zabrinuti?

Madeži (prirodni, stečeni) su dobroćudne promjene na koži koje su rezultat stvaranja nakupina melantocita.  Karakterizira ih glatka površina, okrugli oblik i veličina do 0,5 cm. Kao što smo utvrdili, mogu biti prirođeni ili se javiti tijekom života i to bilo gdje na tijelu. Njihova boja može varirati od neutralne do tamnosmeđe/crne. Mogu biti izdignuti od površine kože, na peteljci, s dlakama ili bez njih.

Kako bismo što lakše znali raspoznati normalan madež od atipičnog, koristimo pravilo ABCDEFG. Naziv je preuzet iz engleskog jezika, a pomaže nam upamtiti da moramo obratiti pažnju na: asimetriju (kada rubovi madeža nisu simetrični), rubove (kada se rubovi madeža promijene), boju (kada se promjeni boja madeža), dijametar (kada se promjeni veličina madeža), mijenjanje (kada se madež mijenja na ovaj ili onaj način). Uz to, valja obratiti pažnju i na druge promjene na madežima (eventualno krvarenje ili pojavu ranica). Samopregled kože valja raditi jednom mjesečno.

Što kada uočimo sumnjiv madež?

U slučaju uočavanja promjena, idući korak je odlazak na kontrolni pregled specijaliste dermatovenerologa i konzultacije. Specijalist dermatolog pregledat će kožu posebnim uređajem i napraviti potrebnu analizu. Dermatoskopija – pregled madeža je potpuno bezbolni i brzi pregled koji spašava život. Pregled je to koji se preporučuje učiniti jednom godišnje, a po potrebi i češće kako bi se rano otkrio melanom i kako bi se prevenirale neželjene zdravstvene posljedice. Melanom često izgleda poput običnog madeža i u početnom stadiju ga je lako liječiti, no metastaze melanoma sa sobom mogu brzo dovesti do kobnih posljedica. Rizična skupina za razvoj melanoma su osobe koje imaju obiteljsku povijest melanoma, osobe iznad 40 godina s velikim brojem madeža ili osjetljivog tipa kože (svjetlija put, plave oči, svijetla kosa). Uz redovite preglede, preporučuje se korištenje zaštitnih sredstava te izbjegavanje dugotrajnijeg izlaganja suncu kao i odlaske u solarij.