Fibroidi: razlog za zabrinutost?

od strane | jun 2, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Verovatno ste primetili fibrom na svojoj koži u nekom trenutku svog života. Možda ste primetili nekoliko njih i pomislili da verovatno ne bi škodilo da posetite dermatologa da biste saznali o čemu se radi. Da li su fibroidi razlog za zabrinutost? Šta su fibroidi?
Fibromi su tzv viseće bradavice, uobičajene kožne izrasline i česte pojave. Mnogi znaju da ih pomešaju sa mladeži i odmah dogovore pregled mladeža.
Fibroidi nisu mladeži već benigne izrasline. Dolaze u svim veličinama, bojama, konzistencijama i oblicima. Najčešće ćete ih primetiti na vratu, pregibima (pazuha, prepona), a ne na kapcima i gornjem delu trupa.
Mogu se pojaviti kod bilo koga, a još uvek nema čvrstih i usaglašenih lekarskih mišljenja o uzroku njihovog nastanka. Koje su sve vrste fibroida?
Postoji nekoliko vrsta mioma: dermatofibromi, fibroidi materice, genitalni fibroidi, neurofibromi, angiofibromi i periungualni fibromi.


Najčešći tip fibroma je meki fibrom, od kojih su neki viseći, na stabljici. Dermatofibromi su takođe relativno česti. Najčešće se javljaju kod mladih žena na rukama, nogama i ramenima. Relativno su male veličine. do 6 mm.
Prirodno lečenje fibroida?
Neki će lečiti miome jabukovim sirćetom ili koncem. Obe metode su prilično kontroverzne i nisu dugoročna i potpuno uspešna rešenja.


Lečenje mioma je najbolje prepustiti stručnjacima koji će utvrditi da li postoji potreba za njihovim uklanjanjem i kako to najbolje uraditi. Metode uklanjanja fibroma su: tretman radiofrekvencijom, elektrokoagulacija, aplanacija i radiohirurgija.
Miomi su benigne promene i u većini slučajeva nema opravdanog razloga za njihovo uklanjanje, ali ako se ukaže potreba, prepustite uklanjanje mioma u ruke obučenih lekara koji će doneti najbolju odluku o odgovarajućoj metodi lečenja za vas.