„U decembru prošle godine saznao sam da imam kancer prostate!“ Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević otkrio detalje borbe sa opakom bolešću

od strane | feb 6, 2024 | Zabava | 0 Komentara

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević oglasio se nakon što je obelodanjeno da njegov rođak – britanski kralj Čarls boluje od kancera.

Aleksandar Karađorđević (Foto: Ringier/Marko Đoković) • Marko Đoković / Ringier

– Duboko zabrinut zbog nesrećnih prilika koje su, nažalost, zadesile mog dragog rođaka i prijatelja, Nj.V. Kralja Čarlsa III, a podstaknut njegovom hrabrošću da, uprkos bolesti, informacije o svom zdravstvenom stanju podeli sa svojim narodom, šaljem sledeću poruku podrške, ali takođe i razumevanja i saosećanja – istakao je Aleksandar za „Telegraf“.

– Ljubav i briga svih nas koji ga poznajemo, kao i njegovog naroda, svih koji duboko brinemo za njega, pruža podršku Njegovom Veličanstvu da istraje i dobije ovu najvažniju bitku. Nesrećne reči: „karcinom“ nikako nisu nešto što bilo ko želi da čuje. O tome mogu da govorim i sa lične strane, jer odlično znam kako se osećate kada ih čujete – dodao je Karađorđević.

Kralj Čarls (Foto: Tanjug/AP/Martin Meissner)

– Kako je to zastrašujuće i užasavajuće i za porodicu takođe, kako se sva osećanja pomešaju i ne možete da razmišljate ni o čemu drugom. Mogu o tome da pričam, jer sam i sam nedavno pobedio rak. Izbegavao sam da o tome govorim javno, jer je to lična stvar koja se tiče samo moje porodice i mene, ali otvorenost Kralja Čarlsa po pitanju svog zdravlja me navela i ohrabrila da i ja podelim svoje iskustvo – otkrio je prestolonaslednik.

– Delim to sada sa drugima, jer ovakva vest, iako tragična, može da podstakne ljude da preduzmu korake i povedu više računa o svom zdravlju. Zato bi ljudi i trebalo da čuju i moja iskustva, da uvide kako je to nešto što može svima nama da se desi. Ali kada smo odgovorni prema sebi, ishod može biti dobar – dodao je Aleksandar.

Aleksandar Karađorđević (Foto: Ringier/Milan Ilić)

– U decembru prošle godine saznao sam da imam rak prostate u ranoj fazi. Godinu dana ranije, bio sam na redovnom pregledu, doktori su uradili kontrolu magnetnom rezonancom i uočili nešto sumnjivo. Urađena je biopsija i tada je sve bilo u redu. Godinu dana kasnije, iako nisam osećao nikakve probleme, magnetna rezonanca je ponovo pokazala slike koje su zabrinule lekare, ali ovoga puta rezultati biopsije su pokazali ono od čega svi strahujemo – prisetio se Karađorđević.

– U tom trenutku, bio sam prestravljen. Ali nisam bio sam. I ne govorim samo o porodici i prijateljima koji su znali i pružili podršku, a koja mi je toliko značila i ne može se opisati rečima, već i o svim drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću. Nakon dijagnoze, striktno sam slušao uputstva i pratio sve korake koje su lekari od mene zahtevali da preduzmem, uradio sve potrebne pretrage pre intervencije, otišao na operaciju, obavio sve obavezne kontrole posle intervencije i na kraju svega od svog doktora čuo najradosnije reči – „Sada je sve u redu“ – ispričao je prestolonaslednik.

– Apelujem na sve da se ugledaju na ovaj primer i učine isto. Budite odgovorni prema sebi, slušajte savete lekara i pazite na svoje zdravlje, čuvajte ga i negujte kao najveće bogatstvo i dar koji ćete ikada dobiti. I da zaključim, nadam se svim srcem da će i Njegovo Veličanstvo Kralj, moj dragi prijatelj i rođak, takođe pobediti – zaključio je Aleksandar.

Aleksandar Karađorđević je, sa druge strane, izazvao burne reakcije kada se fotografisao sa nekadašnjom zadrugarkom, a više detalja o tome pogledajte u odvojenom tekstu: ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE Karađorđević U DRUŠTVU NEKADAŠNJE ZADRUGARKE! Sad smo sve videli…

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs