SUD PROGLASIO Zmaja od Šipova KRIVIM: Evo kakava kazna čeka nekadašnjeg učesnika Parova!

od strane | okt 9, 2023 | Zabava | 0 Komentara

Snežana Karić

|

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu osudio je danas Iliju Grahovca, rijaliti veterana poznatijeg kao Zmaj od Šipova, na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog pretnji smrću predsedniku PDP, Branislavu Borenoviću.

Zmaj od Šipova (Foto: Ringier/Siniša Pašalić) • Siniša Pašalić / Ringier

Kako je potvrdio Branislav, sud je Grahovca oglasio krivim za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, i za to krivično delo je po Krivičnom zakoniku RS predviđena kazna zatvora i do 2 godine, piše Srpskainfo.

Krivično delo zbog kojeg je Ilija osuđen odnosi na poziv na likvidaciju Borenovića koje je Zmaj od Šipova u oktobru 2022. godine emitovao preko društvenih mreža.

Branislav Borenović (Foto: Ringier/Siniša Pašalić)

Na glavnom pretresu Ilija je priznao krivicu, izvinio i pokajao se, te izjavio da je bio podstican na izvršenje krivičnog dela, što mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost.

– Bez obzira na činjenicu da je Grahovac proglašen krivim, nakon ličnog i javnog izvinjenja i činjenice da je bio nagovaran da to uradi, ja sam pred sudom izjavio da mu opraštam, što mu je sigurno ublažilo kaznu. Moj cilj nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove reči bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmereni direktno protiv mene – rekao je Branislav nakon presude.

Zmaj od Šipova (Foto: Ringier/Siniša Pašalić)

Branislav ističe da mu je cilj bio da pokaže da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju, kako dodaje Borenović, nije došlo do izvršenja poziva, ali ako se pusti da bilo ko, zbog političkih uverenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog lica, ne može se garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati. Borenović ističe da stavljanje mete na čelo može dovesti do nesagledivih posledica i da je važno što je Grahovac rekao da se kaje i da je nagovaran na ovakve stvari.

– Režim je doveo do takvog stanja u društvu da je to postalo normalno. Stavljaju se mete na čelo političkim protivnicima, aktivistima, novinarima…, a to se u nekim slučajevima emituje i putem javnog servisa, odnosno prenosi putem naše novinske agencije. Treba se čuvati ljudi koji su spremni da iskoriste Grahovca i slične za političke obračune i podsticanje na nasilje. Svi moramo dati doprinos da se to bolesno stanje promeni. Ako će presuda Grahovcu dovesti do toga da bar jedna osoba ogrezla u mržnji razmisli pre nego deluje protivzakonito, ja sam zadovoljan – poručio je Branislav.

Sa druge strane, Zmaj od Šipova je nedavno snimljen kako prosi, a više detalja o tome pogledajte u odvojenom tekstu: UHVAĆEN NA KOLENIMA! Zmaj od Šipova PROSIO da bi preživeo?- nakon rijalitija svaki dan mu je borba (FOTO)

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs