Srpsko narodno pozorište ZAVIJENO U CRNO: Preminuo je jedan od najboljih, njegovom talentu divili su se i van granica Srbije

od strane | mar 9, 2024 | Zabava | 0 Komentara

Operski pevač Branislav Jatić, koji je bio i prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, umro je juče u Novom Sadu, u 68. godini.

Branislav Jatić • youtube

Branislav, koji je rođen 9. marta 1956. godine u Novom Sadu, preminuo je samo dan pred svoj 68. rođendan.

Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na Katedri za ruski jezik i književnost, a u Moskvi, na Konzervatorijumu „Čajkovski“ završio je Stažistilku klasu.

Solista Opere SNP-a postao je 1977. godine, a prvak 1989. godine. Odigrao je više od 50 uloga operama italijanskih, nemačkih, ruskih, francuskih i domaćih kompozitora, i još dvadesetak u drugim operskim kućama. S ansamblom Opere SNP-a gostovao je širom Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Rumunija, Mađarska, Italija, Rusija). U ovoj kući je u dva navrata obavljao funkciju direktora Opere SNP-a.

Karijeru u inostranstvu započeo je 1986. godine, kada je igrao Sparafučila u Verdijevom „Rigoletu“ i to u Segedinu, da bi kasnije gostovao i na festivalima u Slovačkoj, Rumuniji, Austriji, Učestvovao je 1991. u izvođenju mega-projekta opere „Aida“ Đ. Verdija u Hongkongu. S ansamblima inostranih operskih kuća gostovao je u Holandiji i Belgiji, na Kipru, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Bio je tokom devedesetih godina 20. veka stalni član Državne Opere u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj, a na početku Novog milenijuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi se potom vratio u SNP. Bio je i stalni gost Opere HNK u Zagrebu. Bio je i autor koncertnog projekta „Slovenski basovi“, posvećenog F. I. Šaljapinu, koji je izveden u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu, Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, i u Moskvi.

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs