Post COVID -19 sindrom: dugoročni zdravstveni problem

od strane | maj 17, 2021 | Zabava | 0 Komentara

Epidemija koronavirusa sa sobom je donijela i novi termin u stručnoj medicinskoj literaturi – POST COVID SINDROM. Radi se o skupu simptoma koji se javljaju ili ne jenjavaju nakon preboljele infekcije uzrokovane Sars-cov2 virusom, a u fazi kada osoba više nije infektivna, tj. kada više nema simptome akutne bolesti. Važno je naglasiti da se spomenuti simptomi ne javljaju samo kod osoba koje su se susrele s težim oblikom koronavirusa već se pojavljuju i kod onih koji su bolest preboljeli u blagom obliku.

Najčešći simptomi

Kod bolesnika se najčešće radi o simptomima vezanim uz respiratorni sustav (nedostatak zraka, zaostali suhi kašalj, bol u prsima). Sekundarno, bolesnici se žale na gubitak apetita, malaksalost, kronični umor, glavobolju, nepodnošenje uobičajenih napora, dugotrajan gubitak njuha i mirisa, glavobolju… Simptomi vezani uz respiratorni sustav posebno su zabrinjavajući. Oni utječu na kapacitet pluća, a bolesnici mogu razviti dugotrajne posljedice u vidu plućne fibroze ili pak kronične respiratorne insufijencije, čije posljedice mogu biti dalekosežne i dovesti čak i do potrebe transplantacije pluća.

Upravo su pacijenti liječeni uz pomoć mehaničke ventilacije te pacijenti liječeni visokoprotočnim kisikom najrizičnija skupina za razvoj post-COVID tegoba. Dio bolesnika u fazi oporavka susreće se i s povećanom opasnosti od razvoja plućne embolije, koja je uz KOPB ( kronična opstruktivna bolest pluća) i emfizem pluća, jedan od izazovnijih zdravstvenih tegoba kod pulmoloških bolesnika.

Postupak liječenja

Kako se medicina tek nedavno susrela s ovim zdravstvenim problemom, mogućnosti liječenja za sada su nedovoljno poznate i vrlo ograničene. Kod pacijenata koji imaju znakove oštećenja plućne funkcije i patološki CT pluća u liječenju se mogu koristiti kortikosteroidi. Nadalje, preporuča se provođenje plućne rehabilitacije u specijaliziranim centrima. Vrijeme oporavka individualno je za svakog bolesnika pojedinačno. Neki će se oporaviti unutar nekoliko tjedana, dok će kod drugih oporavak teći puno sporije. S obzirom da je riječ o novonastalom sindromu, medicinski stručnjaci koji se bave ovim pitanjem i dalje aktivno rade na razumijevanju uzroka, plana liječenja i vremena oporavka.

Iako je COVID-10 primarno respiratorna bolest, Post-COVID sindrom može zahvatiti sve organske sustave i zahtjeva multidisciplinarni pristup liječenju. Važno je, uz liječničke konzultacije, obratiti pažnju i na opće zdravstveno stanje i ojačavanje imunosnog sustava kroz zdravu prehranu, adekvatan odmor i umjerenu tjelovježbu.