Okončao je svoj život SKOKOM sa Brankovog mosta, bio je protiv Tita ali ga NISU HAPSILI, za njega danas znaju svi Srbi

od strane | feb 27, 2024 | Zabava | 0 Komentara

Veliki srpski i jugoslovenski pisac Branko Ćopić Iza sebe je ostavio veliki književni opus – pripovetke, romane, literaturu za decu i pesme.

branko ćopić • youtube

Ćopić je rođen u Hašanima, školovao se u Bihaću, a Banjaluci, Delnicama, Sarajevu, Karlovcu… Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine na grupi za pedagogiju.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti BiH. Brako Ćopić se ubio skokom sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu 26. marta 1984. u 69. godini.

branko ćopić

Branko Ćopić je pisao i satiričnu poeziju koja se ponekad kosila sa vladajućom ideologijom u SFRJ, što mu je donelo niz problema sa vlastima, mada je bio pripadnik partizanskog pokreta.

“Jeretička priča”, objavljena u tadašnjem satiričnom listu “Jež”, pokrenula je lavinu osuda sa vrha Komunističke partije i vlasti.

Josip Broz, tadašnji neprikosnoveni lider SFRJ, poručio je da takvu satiru neće dozvoliti, ali da pisac neće biti uhapšen.

Ugledni književnik Dobrica Ćosić svojevremeno je rekao da je Ćopić bio prvi antititoista.

Sudbina je htela da se most sa koga je Ćopić okončao svoj život 1984. godine zove upravo Brankov most, a još se vode polemike da li je most dobio ime po Ćopiću ili po Radičeviću.

Na kraju oproštajne poruke, pronađene posle njegove smrti, Branko Ćopić je napisao: Zbogom l epi i strašni živote!”.

Branko Ćopić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Opširnije

Izvor: Pulsonline.rs