6 odluka za bolje seksualno zdravlje

od strane | feb 20, 2022 | Zabava | 0 Komentara

Seksualno zdravlje je nepravedno zapostavljena tema o čijem značaju bi trebalo da se upoznajemo još u periodu školovanja, jer edukacija predstavlja jednu od ključnih tačaka seksualnog zdravlja. Ovaj neizostavan segment našeg života odražava se na naše sveopšte funkcionisanje, fizičko i mentalno zdravlje, i utiče na kvalitet života uopšte. Biti seksualno zdrav znači poznavati svoje telo, biti otvoren u izražavanju sopstvene seksualnosti, i praktikovati stimulativan i siguran seks. Benefiti kvalitetnog seksualnog zdravlja su nemerljivi, a samo neki od njih su jači imunitet, bolja fizička kondicija, manjak stresa i bolje samopouzdanje.

Ukoliko se do sada niste detaljnije bavili ovim značajnim segmentom zdravlja, pravo je vreme da preispitate svoje seksualne navike i unesete pozitivne promene u vaš seksualni život. 

Budite otvoreni u razgovoru sa partnerom         

Bilo da ste u u višegodišnjoj vezi ili ste tek upoznali nekoga, komunikacija je neophodna stavka kada je reč o kvalitetnom seksualnom užitku. Budite otvoreni i objasnite šta je ono što vam prija, a šta želite da izbegnete. Ukoliko ima potrebe, razgovarajte sa partnerom i tokom samog seksualnog čina, na taj način ćete mu ukazati na određene stimulativne tačke i učiniti da se oboje osećate ispunjenije i zadovoljnije.

Istražite i volite svoje telo

Kreiranje slike o sebi i o sopstvenom telu odražava se na samopouzdanje i utiče na seksualni život, stoga je neophodno da zavolite svoje telo i sve njegove male nepravilnosti. Analiziranje i istraživanje će nam pomoći da ga bolje upoznamo, a dobar način za otkrivanje novih stimulativnih tačaka i upoznavanja sopstvenog tela može biti kupovina neke od interesantnih igračkica. Inspiraciju ćete pronaći u dobro opremljenom sex shop lokalu, kojih Srbija ima u svakom većem gradu. Poznavanjem sopstvenog tela, vaš seksualni život će nesumnjivo biti bogatiji za nova iskustva.

Ne zaboravite na redovne preglede

Briga o seksualnom zdravlju ogleda se, između ostalog, i u odlascima na redovne ginekološke preglede i potrebnim savetovanjem sa vašim doktorom. Bilo da je reč o kontraceptivnim metodama o kojima se interesujete ili želite da obavite redovan godišnji pregled, neophodno je pronaći stručnjaka koji će voditi brigu o vašem zdravlju i informisati vas o svim važnosti u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem. Značaj redovnih pregleda neprocenjiv je za pravovremeno otkrivanje različitih bolesti i uspostavljanje adekvatnog lečenja.

Zdrava hrana za zdraviji seksualni život

Način ishrane u velikoj meri utiče na naše telo, i sveopšte stanje organizma, a samim tim se odražava i na seksualno zdravlje. Dovoljna količina svežih namirnica poput sezonskog voća i povrća trebalo bi da bude svakodnevno na meniju, međutim, postoje određene namirnice koje se posebno ističu kada se govori o libidu. Preporučuje se unos namirnica koje su bogate antioksidansima (crveno bobičasto voće, pasulj, artičoke) i omega-3 masnim kiselinama (losos, riblje ulje, lan,čia semenke, avokado).

Rešite se loših navika

Nedostatak sna često se dovodi u vezu sa snižavanjem nivoa testosterona, što može rezultirati erektilnom disfunkcijom partnera i generalno, smanjenom željom oba partnera za seksualnim aktivnostima. Dovoljna količina odmora doprineće boljem funkcionisanju seksualnog života. Kada govorimo o lošim navikama, potrebno je ograničiti konzumaciju alkohola i svesti je na minimum, odnosno na jednu čašu željenog pića dnevno. 

Joga ili meditacija za manje stresa

Stres je nezaobilazna pojava današnjice koja pogađa svakoga od nas i nemoguće je izbeći ga. Međutim, postoje različite tehnike koje nam mogu pomoći da ga držimo pod kontrolom i umanjimo njegov efekat na naš organizam. Dokazano je da joga i meditacija uspešno smanjuju nivo stresa i anksioznosti, te uspostavljaju balans između kortizola i adrenalina. Treniranje uma pozitivno će uticati na vaš libido i seksualni život učiniti ispunjenijim.

Neophodno je biti dobro informisan o svim navedenim aspektima seksualnog zdravlja i otvoreno razgovarati o nedoumicama i problemima na koje nailazite. Podršku uvek možete potražiti od partnera, doktora, prijatelja, odnosno svih onih ljudi u koje imate potpuno poverenje. Briga o seksualnom zdravlju je od vitalne važnosti za svakog pojedinca, stoga donesite pametne odluke koje će vam omogućiti ispunjen i bogat život.