3 trika za uspješno učenje

od strane | sep 1, 2021 | Zabava | 0 Komentara

Nažalost, ne postoji trik koji će umjesto vas sjesti za knjigu i naučiti potrebno gradivo za test, ali postoje mnoge metode i tehnike koje vam mogu pomoći kako učiti. U nastavku vam donosimo 3 metode koje svatko može savladati, a pomoću kojih ćete sigurno u kratkom roku savladati nove informacije.

  1. Brzo čitanje

Brzo čitanje zvuči kao trik koji nauče koristiti samo odabrani, no ovo je zapravo vještina za uspješno učenje koju mogu savladati svi koji se njome požele zabaviti. Temelji se na urođenoj sposobnosti čitača da izoštri fokus i proširi vizualnu percepciju teksta, a sastoji se od niza metoda koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji. Brzo čitanje može dovesti do razvoja fotografskog pamćenja, poboljšanja koncentracije i uštede vremena bez smanjenja razumijevanja pročitanog.

  • Vizualni prikaz gradiva

Pregledno prikazati gradivo na jednom mjestu pomoću mentalnih mapa može biti odličan trik u učenju za one koji najbolje pamte pomoću vizualnih medija. Osim toga, može koristiti i svima ostalima jer štedi vrijeme budući da se informacije neće morati tražiti po knjigama i bilješkama, a pomaže i boljem pamćenju i razumijevanju gradiva.

  • Mnemonici

Mnemonici ili mnemotehnike kreativna su i zabavna metoda učenja koja vam olakšava prisjećanje pogotovo kad morate naučiti informacije pune nabrajanja, podjela, formula i pravila. Možete koristiti već poznate mnemotehnike poput skraćivanja članova niza u lako zapamtljive akronime ili možete smisliti neke svoje. Cilj je mnemotehnika olakšati vam da se sjetite informacije, a sve ostalo možete prilagoditi sebi.

Da zaključimo, ne postoji trik za pamćenje bez truda, ali sigurni smo da ako savladate bilo koju od ove 3 metode možete značajno smanjiti vrijeme i energiju koju trenutno ulažete u učenje.