Znate li šta znači kad procveta voće u jesen?

od strane | okt 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

U Čačku i Požegi ovih dana procvetale su višnje i trešnje, a dok se mlađi dive i pričaju da se priroda zbunila, stariji tvrde da je to znak da će zima biti duga i oštra.

U čačanskom naselju Loznica, u dvorištu Lukića, procvetala je višnja.

To stablo višnje posadili smo pre oko pet godina. Iako je niska i mala, ona svake godine bude puna roda. Sa jednog drveta svake godine bude toliko višanja da možemo napraviti oko 20 litara soka i deset tegli slatkog. To je prosto neverovatno koliko je to drvo izdašno – rekla je Borislava Lukić, domaćica koja najviše vodi računa o tom stablu.

Foto: M. L. /Društvene mreže

 

Ona dodaje da su svi ukućani ostali nemi na prizor cvetalog drveta kad mu vreme nije i dodaje da su komšije dolazile da se lično uvere, jer nisu mogle da veruju da se tako nešto desilo tokom jeseni.

– Kad sam videla da je višnja cvetala, nisam mogla da verujem. Pretpostavljam da je cvetala zbog izuzetno toplog septembra. Nadam se da se ovo neće odraziti na rod naredne godine – kaže Borislava i kroz smeh dodaje da je ovo možda jedan od dokaza klimatskih promena.

Foto: M. L. /Društvene mreže

 

Slična situacija desila se i u okolini Požege kada je u domaćinstvu Filipovića procvetala trešnja.

– Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje – kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Srbija

Presele im jabuke! U Topoli grad razorio voćnjake

Nevreme praćeno gradom koje je sinoć zahvatilo opštinu Topola veliku štetu nanelo je selima Vinča, Plaskovac i Blaznava. U ova tri sela najveći broj domaćinstava se bavi voćarstvom ali je retko koja voćka ostala netaknuta.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs