Žestoka poruka fudbalskih stručnjaka: Srpski klubovi nemaju snage za ozbiljan fudbal

od strane | sep 22, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Iskusni fudbalski stručnjaci analizirali mečeve naših ekipa u Evropi

Srpski klubovi nemaju snage za ozbiljan evropski fudbal, ali nisu se obrukali na startu Evrokupova, poručuju fudbalski stručnjaci za Informer! Milovan Đorić i Ivan Golac smatraju da su Crvena zvezda, TSC i Čukarički imali daleko jače rivale na početku Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija, ali da je evidentno da im je fizička sprema daleko od one koju imaju ozbiljne ekipe.

Foto: tanjug/ap

 

Očekivani porazi

Sva tri naša tima doživela su poraz od 3:1 i to nakon što su poveli protiv renomiranih rivala. Zvezda je na poluvremenu imala 1:0 protiv Mančester sitija, pa je primila tri gola i doživela podnošljiv poraz. Po identičnoj matrici izgubili su TSC od Vest Hema, odnosno Čukarički od Ferencvaroša u četvrtak veče. Statistika je surova prema srpskim klubovima, pošto u dosadašnjih 13 mečeva u Evropi imaju čak 12 poraza i samo jednu pobedu.
Prema rečima Milovana Đorića, bivšeg selektora naše zemlje, porazi su bili očekivani, ali moglo je da bude drugačije.
Rezultati su očekivani. Svi timovi protiv kojih smo igrali bolji su. Zvezda je napravila bolji rezltat nego što je imala igru. Različita je fizička pripremljenost ekipa u odnosu na evropski fudbal, a sada ću vam reći i zašto. Naši se spremaju za ligu koja se igra iz dva dela, sa pauzom od dva meseca tokom zime, a ostali se spremaju za čitavu godinu. Normalno je i da su timovi sa zapada spremniji, ali dobro… Imaju i skuplje igrače, moćnije timove. Naši se, sa te strane, nisu obrukali – kaže Milovan Đorić.

Foto: EPAIMAGES

 

Okuka: Nije do trčanja, već do mentaliteta

Poznati srpski fudbalski stručnjak Dragomir Okuka kaže za Informer da se ne slaže sa ocenom da klubovi nisu imali snage, već da su porazi u prvim kolima zapravo pitanje mentaliteta.
– Naše ekipe su vodile i verovatno bile nesvesne da se to uopšte može dogoditi. Utiska sam da su sva tri tima otišla na gostovanja sa ciljem da što manje izgube. Niko nije otišao sa stavom: „Idemo da napravimo senzaciju“. I onda, kada su poveli, uplašili su se pobede. Zvezda ima igrače koji mogu i moraju bolje, bez obzira što je protivnik Mančester siti. Meni je zasmetalo to što su gledali što bezbolnije da prođu, umesto da napadnu rivale i probaju da pobede – ističe Okuka.

Nekadašnji defanzivac Crvene zvezde i dugogodišnji fudbalski funkcioner apostrofira i kvalitet naše lige.
Čujem moje prijatelje iz Zvezde kako kukaju da je naša liga slaba. Ali, to je naša liga, kakva je, takva je. Tu se izdvajaju dva ili tri tima i treba raditi na ojačanju ostalih. Čudi me samo jedna stvar. Nikad u istoriji, a dugo godina sam prisutan u fudbalu, Zvezda nije stavljala u startnih 11 igrače koje je dovela četiri ili pet dana pred utakmicu. To je za mene nelogično. Druga stvar, naši klubovi se hvale kada plate mnogo igrača, ali treba biti realan i videti u Evropi. Pa, pet miliona evra je mala cena za dobrog fudbalera. Na zapadu se, recimo, 30 ili 40 miliona evra daje za decu koja su još daleko od seniorskog fudbala – kaže Đorić.

Foto: Tanjug/AP

 

Sličan stav deli i legendarni Ivan Golac, čovek koga veoma poštuju na teritoriji Velike Britanije, odakle su Mančester siti i Vest Hem. Prema rečima čuvenog asa Partizana, rezultati i nisu toliko loši, koliko je alarmantna fizička priprema ekipa.
Interesantno je da su sva tri srpska kluba povela, a onda su primili tri gola. To govori o kvalitetu, ali i o fizičkoj spremi. Naši igrači nemaju snage da odigraju 90 minuta u istom ritmu. Mi igramo zatvoreni fudbal ne branimo se, dok protivnik sve vreme napada. Naši igrači nemaju snagu da odigraju 90 minuta, nisu spremni, pa to smo videli i kada je u pitanju reprezentacija Srbije – kaže Golac.

Nema kvaliteta

Penzionisani trener, ipak, naglašava da je TSC izgledao najbolje od svih na terenu.
Zvezda je imala najteži zadatak, protiv raspoloženog Sitija. Golman Omri Glazer je napravio amatersku grešku, koja se ne toleriše ni u nižim ligama. TSC je najprijatnije iznenađenje. Dali su sve od sebe, ali nisu kvalitet za evropska takmičenja. Pojačanja koja se dovode u našim klubovima nisu adekvatna, to su igrači bez velikog kvaliteta. Nije mi jasno, pa valjda bi trebalo da dovedeš igrača koji je bolji od fudbaler koji su trenutno tu, ali ovde je to obrnuto. To je bruka – zaključuje Golac.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs