Zapanjujuća misterija otkrivena na 180 metara ispod površine! Naučnici zanemeli: Kao da nije sa Zemlje! (FOTO/VIDEO)

od strane | avg 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ogroman drevni šumski svet otkriven je 180 metara pod zemljom, u velikom ponoru u Kini, piše Dejli mejl.

Na podzemnu misteriju u kineskom ‘Geoparku‘ naleteo je tim naučnika za istraživanje pećina prošle godine. Fenomen je u Kini poznat i kao ‘tiankeng‘ ili ‘rajske jame‘.

UNESCO-ov globalni geopark Leje Fengšan, u kojem je pronađena vrtača, nalazi se u autonomnom regionu Guangksi Čuang, u jugozapadnoj Kini.

Geopark je opisan na web stranici UNESCO-a kao ‘prvenstveno sedimentan s više od 60 odsto 3.000 m debelih devonskih do permskih karbonatnih stena.‘ Poznat je po tome što je „područje pećina i najdužeg prirodnog mosta na svetu“.

Istraživači su rekli da bi primitivna šuma mogla biti dom dosad neidentifikovanih biljnih i životinjskih vrsta, izveštava Vašington Post.

Divovske vrtače nisu neuobičajene za ovakva područja u Kini. Državna novinska agencija Sinhua, objavila je službeni izveštaj u kojem stoji da je novim otkrićem broj vrtača u zemlji porastao na 30.

Čang Janhai, viši inženjer na Kineskom geološkom institutu, također je za Sinhuu rekao da nalazište ima ‘dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu‘ i tri pećine u zidovima.

Dodali su da je vrtača duga 306 m, široka 150 m i duboka 192 m, a zapremina prelazi 5 miliona kubnih metara, što znači da se zvanično može kategorizovati kao velika vrtača.

Čen Liksin, vođa tima pećinske ekspedicije Guangksii 702, rekao je da guste biljake dosežu do ramena i rekao je da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara. Pećinsku ekspediciju dovršio je tim koji se spustio užetom više od 100 metara i ‘pešačio nekoliko sati kako bi došao do dna jame.‘

Krajolik u Geoparku je kraško područje, što znači da se sastoji od krečnjaka. Vrtače obično nastaju otapanjem stenske podloge podzemnom vodom i česte su na tom području.

Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična – izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Mogla je da raste zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljnoj količini svetla da uđe, a pritom je i duboka, piše Dejli mejl.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs