Vojni udar! Oružane snage Nigera srvgnule predsednika i zatvorile granice!

od strane | jul 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Vojska republike Niger objavila je da je Mohamed Bazuma smenjen sa mesta predsednika zemlje i da zatvaraju granice republike, prenosi Rojters, pozivajući se na saopštenje vojske koje je objavila nacionalna televizija.

„Granice zemlje su zatvorene, proglašava se policijski čas širom zemlje“, prenosi agencija saopštenej vojske.

Kako navodi agencija Frans pres, koja se poziva na izjavu vojnih pobunjenika, sve državne institucije su prestale sa radom. Kasnije su vojni pobunjenici izdali saopštenje u kojem su garantovali bezbednost članovima vlade, prenela je televizija Al Hadat.

„Ponovo potvrđujemo poštovanje fizičkog i moralnog integriteta bivših vlasti u skladu sa ljudskim pravima“, navodi se u dokumentu, koji je na televiziji pročitao pukovnik Amadou Abdraman, sa kojim je u kadru bilo još devet osoba u vojnim uniformama.

Foto: Reuters

Predsednik Nigera Mohamed Bazum

Dodali su da su odlučili „da stanu na kraj ovom sistemu zbog pogoršane bezbednosne, ekonomske i socijalne situacije”.

Kancelarija predsednika Nigera Mohameda Bazuma saopštila je juče da su pripadnici predsedničke garde krenuli u akciju protiv republike i da je vojska spremna da ih napadne, „ako se ne opamete“. Navodni razlog za pobunu bila je Bazumova namera da smeni komandanta predsedničke garde generala Omara Čianija.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs