Vodiču 350 evra samo da stoji uz tursite: Provaljena prevara agencija, ako progovorite sledi kazna gora od novčane

od strane | okt 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Nijedan turistički vodić iz Srbije koji vodi ture po evropskim gradovima nema licencu za rad u inostranstvu!

Da bi je dobili vlasnici agencija koje ih zapošljavaju i organizuju putovanja morali bi dobro da odreše kesu, ili da zaposle njihove državljane. Malo ko od njih je spreman na to. Zato kada povedu ture, da bi izbegli plaćanje kazne, oni angažuju lokalne vodiče sa dozvolom.

Na ovaj način pronađena je rupa u zakonu, pa naši vodiči turistima na srpskom jeziku govore o znamenitostima nekog grada, a pored njih stoji kolega iz zemlje u čijoj su poseti.

– Oni su tu pored nas u slučaju da naiđe inspekcija. Uredno oko vrata nose svoju licencu, a za tu uslugu ih za to statiranje plaćamo od 50 do 100 evra u zavisnosti od grada i vremena angažovanja – priča Marko, turistički vodič iz Beograda koji radi ture po evropskim gradovima.

Postoje pravila za rad turističkih vodiča u inostranstvu i ona su vrlo rigorozna kada su u pitanju naši državljani.

Foto: Pixabay

 

Ta praksa se primenjuje već godinama unazad i tačno se zna u kojim državama i gradovima moraju da ih angažuju, odnosno gde inspektori stalno nadziru turističke grupe.

Postoje mnoge zemlje u kojima vodiči mogu da se provuku bez lokalnog kolege. To su Rumunija, Bugarska, Holandija, Mađari ne kažnjavaju, već samo prijateljski savetuju, dok u Italiji ne smete ni da pomislite da šetate sami. U Parizu su najrigoroznije kontrole u muzejima, dok pešačke ture još uvek mogu da se „provuku“. U Grčkoj je malo slobodnije u Solunu, ali u Atini i na Meteorima su rigorozni.

Kod nas važe ista pravila

Prema našem Zakonu o turizmu, i svaka organizovana strana grupa koja dođe u Srbiju obavezna je da ima lokalnog vodiča uz sebe, kao nekoga ko će uslovno rečeno biti kontrolor njihovog rada i boravka na određenoj destinaciji,

Naši turistički inspektori se trude da kontrolišu mesta na kojima borave stranci, ali Srbija, nažalost, nema dovoljno turističkih inspektora da bi kontrolisala sve destinacije, a i ovlašćenja koja imaju nisu dovoljna da mogu uvek adekvatno da odgovore.

Foto: Shutterstock

 

Zoran Miladinović, predsednik Srpskog udruženja turističkih vodiča tvrdi za Kurir da su zakoni isti u svim državama, pa i u našoj. To znači, da svaka grupa mora na lokalu da ima lokalnog vodiča, odnosno ako šetaju sa grupom moraju da imaju pratioca. On tvrdi da je angažovanje lokalnih vodiča koji će samo šetati sa grupom u inostranstvu potpuno po zakonu:

– Da bi dobili licencu neke druge države, morate da budete njen državljanin. Smatra se da samo onaj ko je tu rođen može na pravi način da prikaže zemlju u pravom svetlu. Strani vodič može da bude kažnjen kao za svaki drugi posao. Primera radi, ne možete da perete sudove u inostranstvu bez radne dozvole, pa tako ni da radite posao vodiča. Češka je jedina država u Evropi koja dozvoljava svima da polažu za licencu bez obzira da li su njeni državljani.

– Mi, po pravilu, u inostranstvu ne bi smeli da koristimo ni mikrofon u autobusu, ali to je teško kontrolisati. Pre nego što turisti izađu iz autobusa obavestimo ih da će nam se pridružiti neko od lokalnih vodiča. Oni bukvalno ništa ne rade, samo stoje pored nas u slučaju da krene kontrola – priča naš sagovornik.

Vodiči u inostranstvu se kontrolišu na ulazima i u na velikim značajnim turističkim mestima i tamo postoji turistička i inspekcija rada.

– Ukoliko se prekrši zakon, kazne su od 500 do 1.500 evra sa zabranom ulaska u neku zemlju. Tu se posebno ističu Grci i Turci koji štite svoje lokalne vodiče, tako da praktično ne možete da uđete i radite bez lokalaca – kaže Marko.

Kako se kreću cene

CENE VODIČA U INOSTRANSTVU:

1. od 100 do 200 evra po danu

2. razgledanje grada od 60 do 120 evra (od jednog do četiri sata)

3. samo da stoji 40 do 50 evra u manjim gradovima, a do 120 evra u većim

CENE VODIČA U SRBIJI:

1. samo stajanje od 50 do 60 evra za tri do četiri sata

2. razgledanje Beograda od 60 do 120 evra razgledanje, a cena zavisi od jeziku za koji je vodič licenciran. Najjeftiniji su vodiči sa znanjem engleskog, a najskuplji sa znanjem kineskog I japanskog. Njihova cena je I duplo veća. Dobro se kotiraju još i hebrejski i portugalski .

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs