(VIDEO) Kako će takvi na Putina?! Bundesver je u očajnom stanju, nedostaje mu tehnika, obučeni vojnici, municija…

od strane | mar 13, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Nemačke vojne snage „Bundesver“ suočavaju se sa brojnim problemima. Vojska je sve starija, a tu je i ogroman nedostatak osoblja, pre svega obučenih vojnika, ali i municije, navodi se u izveštaju o vojnim snagama koji je predstavila komesarka Bundesvera za Bundesver Eva Hogl .

– Bundesver se smanjuje i stari. Moramo povećati atraktivnost nemačkih oružanih snaga u najkraćem mogućem roku – rekla je Hogl (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD) prilikom predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja o stanju oružanih snaga u Bundestagu.

Prema ovom izveštaju, 2023. godine u Bundesveru je služilo 181.514 vojnika, što je za 1.537 manje nego 2022. Prema rečima Hogel, opada i broj zainteresovanih za vojnu službu.

Ona uposzrava da nedostaje municija i rezervni delovi za vojsku…

– Više opd 20.000 pozicija u oružanim snagama ostalo je nepopunjeno prošle godine – ustvrdila je Hogel i dodala da je loša je situacija i kada su u pitanju infrastruktura i kasarne. 

– Objekti su u katastrofalnom stanju, spavaonice su oronule, a kuhinje su u nekim slučajevima zatvorene godinama – navodi se u izveštaju.

U zabrinjavajućem stanju je i vojna tehnika, navodi se dalje, a nedostaje i municija, rezervni delovi i uređaji za noćno osmatranje – rekla je Hogel.

Ona je istakla da je, od 100 milijardi evra koje je nemačka vlada izdvojila za hitni fond za Bundesver nakon ruskog napada na Ukrajinu, dve trećine već unapred rezervisano za projekte i da je već sada vidljivo da je tih 100 milijardi ne bi bilo dovoljno za modernizaciju Bundesvera.

Povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi evra godišnje biće neizbežno, istakla je ona. 

U izveštaju se pominju i 204 disciplinska prekršaja sa radikalno desničarskom pozadinom, ali se zaključuje da je to veoma mali broj u odnosu na broj vojnika.

Podsetimo, Olaf Šolc je posle ruske intervencije u Ukrajini, obećao da će Nemačka unaprediti svoju vojsku. 

Ipak, izveštaj pokazuje da se to unapređenje dešava veoma sporo.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs