Urinarne infekcije najčešće boljke posle kupanja! Suv kupaći čuva zdravlje

od strane | avg 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ako osećate neprijatan bol u donjem delu stomaka, češće idete u toalet, a pritom imate i temperaturu, vreme je da posetite urologa.

More, bazen ili jezero idealna su utočišta da se rashladite od letnje vrućine, ali nažalost kupanje na ovim mestima može biti opasno po zdravlje. Najčešće je reč o urinarnim infekcijama.

U 68 odsto slučajeva uzročnik urinarnih infekcija je bakterija ešerihija koli. Ako previše vremena provodite na kupalištima, bakterije iz vode se skupljaju na vašem kupaćem kostimu, a kako vlažno okruženje pospešuje njihovo razmnožavanje, na dobrom ste putu da završite kod urologa.

 Kako da prepoznate

Osobe koje boluju od infekcija urinarnog trakta osećaju tup i neprijatan bol u donjem delu stomaka, češće imaju potrebu da idu u toalet, osećaju peckanje dok mokre, a miris urina je neprijatan. Štaviše, ove simptome ponekad prate i pojava krvi u mokraći i povišena temperatura. U slučaju da ove znake zanemarite i ne počnete terapiju, lekari kažu da dugotrajna infekcija može oštetiti i bubrege.

Foto: Freepik.com

 

Kako da sprečite

Iako kupanje nosi rizik od infekcija, ne morate se odreći užitka u vodi. Posle kupanja obavezno se tuširajte i obucite suv kupaći. Da biste sprečili zadržavanje bakterija u mokraćnim kanalima, pijte više tečnosti, a posebno nezaslađen sok od brusnice, koji se pokazao kao dobar prirodni lek protiv bakterija.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs