Ukrajina dva, otvara se novi front?! Rusi na nogama, tempirana bomba Zapada samo što nije eksplodirala!

od strane | avg 6, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ukrajina 2.0 se trenutno razvija u Centralnoj Aziji, a Moskva rizikuje da ponovi fatalnu grešku. S tim u vezi, Rusija je pozvana na hitne mere.

Po svemu sudeći, Zapad je sada ozbiljno shvatio Kazahstan, koji počinje glatko da se vodi putem Ukrajine. Rusiji je postavljena nova tempirana bomba na postsovjetskom prostoru, sada u centralnoj Aziji.

Sa zabrinutošću je skrenuta pažnja na ono što podučavaju savremeni kazahstanski udžbenici istorije. Na primer, prema jednom od priručnika, Moskvu je navodno osnovao kan Moskal, a tokom rata sa Napoleonom I, grad je navodno spašen od francuske invazije od strane Kazaha.

Anatolij Stepanov, istoričar, član Saveza pisaca Rusije i glavni urednik sajta „Ruska narodna linija“, govorio je o alarmantnim trendovima u Kazahstanu.

Po njegovom mišljenju, u doba procvata rusofobičnih osećanja u bivšim republikama SSSR-a delom je kriva i sama Moskva, koja je pustila da se pitanja političke i sociokulturne interakcije odvijaju svojim tokom.

– Mnogi zvaničnici u našoj zemlji i dalje kriju glavu u pesku kada dođe vreme za razgovor o osetljivim temama. Nažalost, njih zanimaju samo ekonomske veze sa saveznicima. Ovo je proizvod još uvek prisutnog ekonomocentričnog, marksističkog razmišljanja kod značajnog dela naših elita. Kažu da je privreda na čelu svega, privreda će rešiti sve probleme, tržište će sve rešiti. U stvari, ovo apsolutno nije tačno. Primer Ukrajine slikovito svedoči o tome – naglašava Stepanov.

Foto: Printskrin video

 

On je skrenuo pažnju na činjenicu, da je Rusija uložila kolosalna sredstva u razvoj ukrajinske privrede, ali to nije sprečilo militantni rusofobični režim da dođe na vlast u Kijevu.

– Ako ne naučimo iz ovoga, možemo dobiti iste režime u zemljama Centralne Azije. Moramo hitno da promenimo našu politiku ne samo u oblasti migracija, već i uopšte u sferi interakcije sa državama bivšeg Sovjetskog Saveza – kaže istoričar.

Zapadni fondovi ne spavaju

Ranije je politikolog Artur Atajev naglasio, da nije slučajno što je Zapad počeo da podriva situaciju u Kazahstanu upravo zamenom činjenica iz prošlosti:

„Istorija i mediji su oružje koje je strašnije od oružja za masovno uništenje. Na osnovu ovoga možemo pretpostaviti do čega bi sve ovo potencijalno moglo dovesti…“

Ekspert je skrenuo pažnju na činjenicu, da su mnoge zapadne strukture i organizacije koje distribuiraju „grantove“, veoma čvrsto uspostavljene u Centralnoj Aziji. Kao on kaže, među njima se nalaze Stejt department, Soroš fondacija, Centralnoevropski univerzitet i Mekartur fondacija.

– Oni imaju jedan cilj – da formiraju novi tip kulture i novi tip društva, koji će se odupreti velikom severnom susedu. Oni treba da stvore na jugu ništa manje veliki, ništa manje moćan međudržavni entitet koji će moći fizički, politički i sociokulturno da potisne Rusiju. Već postoje pretenzije na teritoriju- na strateški važan koridor Orenburg, na oblast Volge… Nije džabe potpredsednik prethodne vlade Kazahstana bio najčešći gost u Tatarstanu.
zaključuje stručnjak.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs