Sve bolje ekonomsko raspoloženje u Srbiji

od strane | okt 7, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ekonomsko raspoloženje u Srbiji blago se popravlja u odnosu na početak 2023. godine, pokazuje EU indeks ekonomskog raspoloženja, objavljeno je u njuzleteru CEVES-a.

Raspoloženje se iz umereno negativne (93) približilo neutralnoj zoni (96).

Pesimizam potrošača koji je vladao na kraju 2022. godine polako nestaje sa usporavanjem inflacije, a dodatni impuls dale su i mere kontrole cena u septembru.

Očekivanja građevinarstva su oporavljena budući da je tražnja ostala stabilna, a cene nekretnina pratile opštu inflaciju, u odnosu na početak 2023. godine.

Ekonomsko raspoloženje u Evropskoj uniji približava se umereno negativnoj zoni nakon sporog rasta BDP-a u prvom kvartalu (1,2 odsto) i stagnacije u drugom kvartalu.

Privredna kretanja u EU vođena su recesijom u pretežno industrijskim privredama, pre svega u Nemačkoj, koja je prešla prag umereno negativnih očekivanja. Ipak, trebalo bi zadržati konzervativnost u procenama kratkoročnog rasta Srbije, imajući u vidu da su naša privredna kretanja čvrsto povezana sa onim u EU, pre svega u Nemačkoj, zaključuje se u ovoj analizi, objavio je CEVES.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs