Spremite se za haos! Dolazi „veliki slom“ svetskih sistema! Upozorenje sa najvišeg mesta, na istoku to već vide

od strane | sep 7, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Poslednjeg dana samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na opasnost od fragmentacije i „velikog loma“ svetskih ekonomskih i finansijskih sistema.

U govoru na samitu ASEAN-a, na kojem učestvuju i SAD, Kina, Japan i druge države, Gutereš je pozvao svetske lidere da pronađu mirnodopska i inkluzivna rešenja za izazove s kojima se svet suočava, preneo je Rojters.

– Postoji stvarna opasnost od fragmentacije – velikog sloma u svetskim ekonomskim i finansijskim sistemima, s razilazećim strategijama u tehnologijama i veštačkoj inteligenciji i konfliktnim bezbednosnim okvirima – rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je pozvao na uspostavljanje mehanizma za pružanje pomoći zaduženim privredama u razvoju, suspenziju plaćanja (dugova), duže rokove zajmova i niže kamatne stope. Takođe je podržao preusmeravanje i dodatnih 100 milijardi dolara iz programa specijalnog povlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda preko multilateralnih razvojnih banaka kako bi se povećala likvidnost i izašlo u susret potrebama zemalja u razvoju.

Gutereš je takođe rekao da ostaje „duboko zabrinut“ zbog sve gore situacije u Mjanmaru, gde je od 2021. na snazi vojni puč, kad je reč političkim, ljudskim i humanitarnim pravima. 

– Ponavljam svoj hitan poziv vojnim vlastima u Mjanmaru da saslušaju težnje svog naroda, oslobode sve političke zatvorenike i otvore vrata povratku demokratskoj vladavini – rekao je on.

Foto: EPA/Daniel Irungu

Postoji stvarna opasnost od sloma svetskih sistema… Antonio Gutereš

Istovremeno, na Forumu Istočne Azije, u okviru samita ASEAN, predsednik Indonezije Džoko Vidodo pozvao je lidere učesnike foruma da otklone tenzije i ne stvaraju nove sukobe ili ratove, preneo je Rojters.

Indonezija, koja predsedava ASEAN-u ove godine, takođe je pozvala da forum bude mesto saradnje, a ne zaoštravanja međudržavnih rivalstava. 

Očekuje se da će svetski lideri danas, poslednjeg dana samita ASEAN-a, imati seriju sastanaka posvećenih bezbednosti i trgovini, u trenutku dok se neka područja suočavaju s tinjajućim tenzijama i otvorenim konfliktima. 

Uz zemlje članice ASEAN-a, na samitu učestvuju potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Kine Li Ćijang i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i lideri partnerskih zemalja – Japana, Južne Koreje, Indije, Australije i drugi.
 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs