Spektakularno! Novi detalji o Nacionalnom stadionu (FOTO+VIDEO)

od strane | jul 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Španske arhitekte osmislile prirodnu, zelenu fasadu, jer žele da sportski objekat u okolini Beograda živi 365 dana u godini.

Fudbalska reprezentacija Srbije trebala bi da dobije novi dom do 2025. godine, a Nacionalni stadion u Surčinu, prema najnovijim informacijama, izgledaće stvarno svetski!

Španski arhitektonski studio „Frenvik Iribaren“ dobio je zadatak da osmisli kompletan izgled i izgradi ovo velelepno zdanje. Reč je o stručnjacima koji su kreirali tri od ukupno osam stadiona sa poslednjeg Mundijala u Kataru, među kojima je i čuveni „974“, koji je bio sagrađen od recikliranih kontejnera, a nakon takmičenja je razmontiran.

Sada je španski portal „Metalocus“ otkrio i neke nove, dosad nepoznate detalje o verovatno najvećem poduhvatu kada je reč o sportskoj infrastrukturi u našoj zemlji.

„Ovo će biti jedinstven arhitektonski poduhvat i prvi „bašta stadion“. Biće kružnog oblika, sa kapacitetom od 52.000 sedećih mesta, a njegovu prirodnu fasadu činiće četiri prstena, pričvršćena kosim kablovima i ukrašena zelenilom“, navodi „Metalocus“.

Foto: Ministarstvo finansija

 

Na ukupnoj površini od 32 hektara biće izgrađen stadion, ali i svi prateći objekti i elementi, poput 4.500 parking mesta, kafići, kiosci, restorani, prostori za odmor…

„Studio „Frenvik Iribaren“ će ovaj projekat učiniti jednim od najinovativnijih u sektoru dizajna fudbalskih stadiona. Cilj projektanata je da stadion živi 365 dana u godini, kako bi Beograđani, ali i turisti mogli da uživaju u prirodnom okruženju i ostalim pratećim objektima“, piše „Metalocus“.

Foto: Ministarstvo finansija

 

Pored toga, velika pažnja biće posvećena i poštovanju životne sredine, kao i tehničkim stvarima, poput grejanja i hlađenja.

„Osmišljen je inovativni sistem, koji je zasnovan na tehnologiji četvorocevnih „kulera“ i aerotermalnih pumpi. To znači da će se toplota stvorena u procesu hlađenja koristiti za proizvodnju tople vode za grejanje, a pumpe će obezbediti grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potrebe sistema“, otkriva „Metalocus“.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs