Sladokusci će se oduševiti! Ovu namirnicu slobodno jedite uveče

od strane | mar 25, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, obradovaće vas informacija da upravo ova namirnica pomaže da lakše i bolje spavate.

Opšte je poznato da nije preporučljivo jesti u vreme koje je mnogo blizu odlasku na spavanje, međutim postoje namirnice koje vam čak mogu i pomoći da imate bolji san.

Stručnjaci za spavanje ističu da bi jedenje čokolade pre spavanja, trebalo da vam pomogne da 

Možda ne gledate na čokoladu kao na zdravu noćnu užinu, ali stručnjaci kažu da bi to moglo biti upravo ono što vam treba da se opustite.

– Umereno jedenje tamne čokolade, najmanje sat vremena pre spavanja, može rezultirati produktivnijim noćnim snom. Poznato je da svojstva koja se nalaze u tamnoj čokoladi podstiču proizvodnju serotonina, hemikalije koja je direktno povezana sa smirenošću i opuštanjem. Takođe, uživanje u tamnoj kockici slatke poslastice, može smanjiti nivo stresa pre spavanja – ističu stručnjaci, a prenosi DejliStar.

Za idealnu užinu koja poboljšava san, stručnjaci preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa drugim namirnicama, koje pogoduju spavanju, kao što su banane i bademi, ali i puter od kikirikija bi takođe mogao da funkcioniše.

Foto: Shutterstock

čokolada

– Kozumiranje putera od kikirikija kao deo noćne, zdrave užine, može poboljšati kvalitet sna, kao i stabilizovati nivo šećera u krvi i podržati rast mišića. Prepun važnih hranljivih materija, kao što su masti za srce, vitamini, minerali i još mnogo toga, puter od kikirikija takođe sadrži hemijski triptofan koji izaziva san i pomaže vašem telu da se opusti u režimu spavanja. Drugi orašasti plodovi poput badema, oraha i indijskih oraščića takođe vam mogu pomoći da bolje spavate, jer sadrže melatonin, magnezijum i cink – ističu eksperti.

Ako volite slanu užinu pre spavanja, probajte kačkavalj. Sir je pun masti i proteina koji „zadovoljavaju glad i žudnju tokom noći“, a vaše telo ga polako vari za dobar san.

– Takođe daje vašem telu dozu triptofana, da vam pomogne da brže zaspite – rekao je tim eksperata za spavanje.

Kokice

Kokice su bogate vlaknima i ugljenim hidratima, što pomaže vašem telu da proizvodi serotonin, hemikaliju koja čini da se osećate dobro i pomaže vam da dobro spavate.

Stručnjaci su zaključili:

– Kao i mnoge druge namirnice koje podstiču san, kokice stvaraju triptofan, koji otključava melatonin i serotonin kako bi regulisao raspored spavanja. Dakle, sledeći put kada se odmarate uz TV emisiju ili film, uzmite kokice da biste svoje telo pripremili za spavanje.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs