Riši Sunak na mukama pred samit G20: Premijer Britanije ponovo u sukobu interesa zbog trgovinskih pregovora s Nju Delhijem!

od strane | avg 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

PRemijer Velike Britanije Riši Sunak suočava se sa novim sukobom interesa pred samit G20 u Nju Delhiju sledećeg meseca zbog navoda da bi njegova porodica mogla imati finansijsku korist od trgovinskog sporazuma nakon Bregzita o kojem pregovara sa Indijom, piše Gardijan.

Poslanici i stručnjaci za trgovinu kažu da na najvišim nivoima vlade postoji zabrinutost zbog potencijalnih pitanja „transparentnosti“ u vezi sa udelom njegove supruge Akšate Murti u vrednosti od skoro 500 miliona funti, u ogromnoj kompaniji za IT i konsultantske usluge Infosis sa sedištem u Bengaluru, navodi londonski list.

Šinak da bude otvoreniji sa finansijskim interesima svoje supruge

Laburisti i predsedavajući Odbora za poslovanje i trgovinu donjeg doma parlamenta, pozvali su večeras premijera bude otvoreniji u vezi sa finansijskim interesima svoje supruge, s obzirom na to da bi Infosis mogao biti ključni korisnik svakog sporazuma. 

Jedan vodeći stručnjak rekao je da bi Sunak trebalo da se u potpunosti povuče iz trgovinskih pregovora.

Važno je da premijer ispravno iznese sve interese. Očekujem da će to učiniti iu pogledu trgovinskog sporazuma sa Indijom – rekao je predsedavajući Odbora Daren Džons iz redova laburista. 

Poziv je usledio nakon što je bivša sekretarka za kulturu Nadin Doris, glasna kritičarka premijera, podnela ostavku na mesto poslanika.

Sunak će prisustvovati samitu G20 u Nju Delhiju za dve nedelje i očekuje se da će razgovarati o trgovinskim pregovorima Velike Britanije i Indije na odvojenom bilateralnom sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Sekretar trgovine Kemi Badenoh vratio se iz Indije ovog vikenda nakon intenzivnih razgovora o potencijalnom sporazumu.

Poznato je da Infosis, koji je imao ugovore sa britanskom vladom, kao i sa mnogim kompanijama iz Velike Britanije, želi da poboljša pristup zemlji hiljadama svojih radnika po ugovoru kroz promene britanskog viznog režima.

Veći broj viza za indijske radnike u IT sektoru

Omogućavanje većeg broja viza za svoje radnike u sektorima kao što su IT i veštačka inteligencija je ključni zahtev Indije u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini, navodi se u tekstu Gardijana. 

Velika Britanija, sa svoje strane, traži smanjenje visokih carina na izvoz robe u Indiju, uključujući škotski viski i automobile.

Ogromna većina bogatstva Murti i Sunak dolazi od Infosisa, tehnološke kompanije njene porodice, koja je u maju procenjena na oko 63 milijarde dolara.

Najnovija kontroverza dolazi nakon što je premijera prošle nedelje ukorio parlamentarni nadzorni organ standarda, jer nije pravilno obelodanio odvojeno učešće svoje žene u kompaniji za brigu o deci koja bi imala koristi od nove vladine politike, piše Gardijan. 

Nadzorni organ je rekao da je Sunak prekršio kodeks ponašanja parlamenta, ali da je to učinio nehotice.

On, međutim, nije prijavio u registru ministarskih interesa 0,94 odsto udela svoje supruge u Infosisu, iako je Dauning strit danas insistirao da to na odgovarajući način prijavi nadležnim organima.

Indijskoj IT industriji su potrebne brze, kratkoročne korporativne vize za profesionalce za rad na projektima u Velikoj Britaniji gde postoji nedostatak kvalifikovanih radnika.

Prošle godine, nakon što je došla u centar pažnje javnosti kada se saznalo da ima status nedomicila, Murti je pristala da plati porez u Velikoj Britaniji na sve svoje prihode u inostranstvu, ali ne i na retroaktivne prihode. 

Kao stanovnik Velike Britanije koji nema prebivalište, ona, međutim, nije po zakonu obavezna da plaća britanski porez na svoj prihod u inostranstvu, navodi Gardijan. 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs