Otkrijte kako da smanjite račun za struju!

od strane | avg 25, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ako su vam računi za struju astronomski, možete da ih smanjite lako, pametnijim korišćenjem kuhinjskih aparata.

Ako volite da kuvate i često ste u kuhinji, to znači da u njoj trošite mnogo struje.

Frižider je najveći potrošač električne energije u domaćinstvu sa učešćem od oko 25 odsto, što je četvrtina ukupne potrošnje. A gde su šporet, mašina za sudove, mikrotalasna rerna, mali kućni aparati…

Dajemo vam nekoliko saveta kako da smanjite račun za struju.

Prilikom kuvanja uvek prilagodite lonac količini hrane. Ako koristite veći lonac za malu količinu hrane, zagrevaćete više vode nego što je potrebno. Kada stavite poklopac na lonac, možete uštedeti do 20 odsto potrošnje električne energije.

Foto: pexels.com

 

Ekspres lonac je odličan izbor za mnoga jela – ručak je brzo gotov, a usput štedite struju ili gas.

Takođe, isključite indukcionu ploču nekoliko minuta pre nego što jelo bude spremno, jer će zadržati toplotu neko vreme i hrana će nastaviti da se kuva.

Kada zagrevate vodu za kafu ili čaj, na primer, uvek to radite u električnom čajniku. Mnogo je isplativije jer on najbrže zagreva vodu, a istovremeno ostvaruje najmanju potrošnju. Kuvanje kafe na šporetu troši mnogo više struje.

Isto tako, kada želite da podgrejete ručak, uradite to u mikrotalasnoj, a ne u rerni, i uštedećete do 50 odsto struje.

Foto: pexels.com

 

Redovno odleđujte frižider, jer zbog gustih naslaga leda rashladna tečnost u isparivaču može da apsorbuje manje toplote. Posledica je da se rashladna jedinica češće uključuje, odnosno da frižider troši više struje.

Mašinu za pranje sudova priključite na priključak za toplu vodu, umesto na hladnu, jer se većina energije troši na zagrevanje vode.

Ako želite da uštedite više, isključite program za sušenje posuđa. Ako imate dvotarifno brojilo, uključite mašinu za pranje sudova kada je vreme za nižu tarifu. Takođe, uvek je napunite je do kraja pre nego što je uključite.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs