Odnosi supersila na raskrsnici! SAD nestrpljivo očekuju Kisindžera: Kakve vesti iz Kine nosi bivši diplomata?

od strane | jul 20, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Danas je saopšteno iz Bele kuće da nestrpljivo očekuju da čuju šta će bivši diplomata i politikolog Henri Kisindžer imati da kaže nakon što se vrati sa svog putovanja u Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi naveo je da je „žalosno“ što je „privatni građanin“ mogao da se sastane sa ministrom odbrane Li Šangfuom, a da je američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu uskraćen takav prijem.

Nakon današnjeg sastanka Si je Kisindžeru rekao da „stari prijatelji“ poput njega nikada neće biti zaboravljeni.

Još jednom, Kina i SAD su na raskrsnici – kuda dalje i još jednom, obe strane treba da naprave izbor – rekao je Si 100-godišnjem bivšem američkom diplomati – preneo je Rojters.

Vašington je ranije saopštio da je informisan o Kisindžerovom putovanju u Kinu ove sedmice, ali da Kisindžer ne deluje u ime vlade SAD.

Njegova poseta Kini dolazi u trenutku kada dve supersile pokušavaju da zaustave dalje hlađenje međusobnih odnosa, koji su već na istorijskom minimumu, prenela je agencija.

Kina je voljna da istražuje sa američkom stranom pravi način da se dve zemlje slože i promovišu stabilan napredak odnosa između Kine i SAD – rekao je Si.

Kisindžer, koji je veoma poštovan u Kini i koji je redovno posećuje otkako je napustio državnu funkciju, rekao je da je odnos između dve zemlje pitanje svetskog mira i napretka ljudskog društva.

Kisindžer je odigrao ključnu diplomatsku ulogu u normalizaciji veza između Vašingtona i Pekinga 1970-ih kada je bio državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost u administracijama predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs