NATO ostaje bez Amerike?! Scenario o „raspadu Alijanse“ ledi krv u žilama Zapadu, a desiće se u novembru?!

od strane | mar 10, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Diplomate u Evropi i šire veruju da bi reizbor Donalda Trampa mogao da dovede do izlaska Vašingtona iz bloka, piše britanski Telegraf.

NATO bi se mogao suočiti sa ozbiljnim rizikom da SAD napuste alijansu ako Donald Tramp bude ponovo izabran u novembru, piše Telegraf u subotu, pozivajući se na nekoliko diplomata iz zemalja članica bloka.

Evropske zemlje NATO-a treba da razviju neku strategiju za suočavanje sa posledicama takve mogućnosti i da preispitaju odbrambene sposobnosti bloka, upozoravaju oni.

Mogućnost povlačenja Amerike je „zabrinjavajuća“, rekao je za list jedan evropski diplomata.

– Niko ne zna šta će sledeće da uradi – rekao je on, misleći na Trampa.

Foto: EPA

Strah u NATO raste, Tramp ako pobedi ostaju bez Amerike

Bivši predsednik je obezbedio svoje vođstvo na republikanskim predizborima ranije ove nedelje pošto je u tzv. Super utorak pomeo 14 od 15 država i dobio 995 glasova delegata republikanske konvencije.

Njegova jedina protivnica, Niki Hejli, ubrzo je odustala od trke za nominaciju za GOP.

Sada se očekuje da će se suočiti sa predsednikom Džoom Bajdenom u novembru, pošto je aktuelni američki lider takođe dospeo na prvo mesto na demokratskim predizborima.

Ranije je nekoliko bivših visokih američkih zvaničnika tvrdilo da bi Trampova Bela kuća mogla da natera Ameriku da se povuče iz NATO-a.

Bivši američki ministar odbrane Mark Esper je takvo predviđanje izneo u decembru 2023. Prema njegovim rečima, Tramp bi mogao da počne da povlači američke snage iz zemalja NATO-a, što bi potencijalno moglo da izazove „raspad alijanse“. 

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs