Napadi riba na ljude postali svakodnevica, a nisu ajkule! Eksperti upozoravaju: Apetit im je sve veći, ovo nikako ne činite pre ulaska u more!

od strane | sep 5, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ni plivanje u moru nije više bezazleno kao nekada.

Nimalo nije prijatno kada vas domaćini na godišnjem odmoru, koji ste planirali da provedete plivajući i roneći, upozore da to možda nije najpametnija ideja. Odnosno, da samo vi uživate u moru, ali da to više nije onako bezazleno kao nekada, piše Daily Mail.

Napadi postali svakodnevica

Nažalost, to je postala svakodnevica turističkih poslenika u španskoj opštini Benidorm, koji svojim turistima moraju da objašnjavaju da su ribe počele da napadaju ljude. Svakog dana više od 15 ljudi potraži hitnu medicinsku pomoć jer su ih napale ribe – i to ne neke velike i opasne, već male, poput crnorepke ili orade.

Privlače ih, kažu stručnjaci, neravnine na koži, poput ranica, bradavica ili mladeža. Međutim, nekad se ne radi o tome, nego jednostavno gricnu ljude po rukama, nogama ili leđima. Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora mnogo viša od normalne, što je ubrzalo metabolizam riba i pojačalo njihov apetit. Očigledno je da ljude vide kao izvor hrane, pa kreću na njih.

Ne ulazite u more s nakitom

Institut za obalsku ekologiju svestan je ovog fenomena već nekoliko godina, jer je on još sredinom avgusta 2017. prijavljen službi za spašavanje i prvu pomoć Alikantea. Ipak, ne znaju šta da preduzmu osim što pozivaju kupače na oprez i mole ih da, između ostalog, ne ulaze u more s nakitom, jer on sija, a to bi moglo da privuče brojne druge ribe, pored napred navedenih, da napadnu.

“Oblada melanura“ ovog leta najagresivnija vrsta

“Oblada melanura“ naučno je ime najagresivnije vrste ovoga leta. Ona se sve češće viđa kod ostrvceta Tabarka, gde ih hrane turisti. Obično se ova vrsta držala dalje od obale, ali ove godine su se preselile bliže.

Reč je o ribi naviknutoj na hranjenje. Priviknute su na ljude, ne beže i kljucaju ranice – rekao je portparol španskog Odeljenja za morske vrste.

Druga španska letovališta takođe su prijavila slične napade prethodnih godina, uključujući one širom rivijere Kosta Brava i u Kataloniji.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs