Nakon završenih razgovora sa misijom MMF-a: Kakvu je ocenu dobila Srbija?

od strane | mar 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana.

Narodna banka Srbije saopštila je da su završeni razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Kako se navodi, makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, uz dezinflaciju, rekordno visoke devizne rezerve i snažno tržište rada.

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana (Stand-by Arrangement – SBA) koji je zaključen u decembru 2022. godine.

Tokom brojnih sastanaka razmatrana su makroekonomska kretanja, ekonomski izgledi i rizici, kao i ključna pitanja u vezi s realizacijom programa“ dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je sledeće:

– Makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke devizne rezerve i snažno tržište rada.

– Svi kvantitativni ciljevi za kraj 2023. su ispunjeni, a program strukturnih reformi dobro napreduje.

– Makroekonomski rezultati u 2023. godini, premašili su očekivanja, uprkos brojnim izazovima iz globalnog i regionalnog okruženja (rekordne devizne rezerve sada premašuju 25 milijardi evra, očuvana je finansijska stabilnost zemlje, inflacija se smanjuje, uz adekvatnu monetarnu politiku, zabeležen je rekordan priliv stranih direktnih investicija, izvoz robe i usluga je potvrdio otpornost uprkos niskoj eksternoj tražnji, deficit tekućeg računa platnog bilansa od 2,6% bruto domaćeg proizvoda je najniži nivo deficita do sada, fiskalni deficit je smanjen na 2,2% bruto domaćeg proizvoda a učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu na ispod 53%).

Foto: Tanjug

 

– Međunarodni monetarni fond očekuje da rezultati ostanu jaki i u 2024. godini:

ocenjuje da će inflacija ući u granice ciljanog raspona Narodne banke Srbije od 3 ± 1,5% do leta 2024. godine.

o projektuju rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5% u 2024. godini i dalji rast na 4,5% u 2025. godini.

– Kao garanciju dobrih perspektiva Srbije, Međunarodni monetarni fond navodi da srpska ekonomija ima značajne bafere za odbranu od brojnih šokova:

jake devizne rezerve,

relativno nizak javni dug,

održiva dinamika spoljnog duga,

dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem.

– S obzirom na snažnu akumulaciju deviznih rezervi i fiskalnih bafera, srpske vlasti su predložile da aranžman nastavi da se tretira kao aranžman iz predostrožnosti – dodaje se u saopštenju.

sledeća vest

TV

Live TV

Toni Bler tražio da se 1999. gađaju civilne mete! Zapad počinio genocid nad srpskim narodom! (VIDEO)

Tajni dokumenti u koje je američki portal „Grejzon“ imao uvid otkrivaju da je britanski premijer Toni Bler neposredno pre početka bombardovanja Jugoslavije tražio da se gađaju civilne mete. Iz njih se jasno vidi da su Britanci pokušavali da „poguraju“ Amerikance da okupiraju Jugoslaviju i sruše predsednika Slobodana Miloševica tokom bombardovanja 1999. godine. O ovome su u „Info jutru“ govorili Milomir Miladinović, general potpukovnik i Ljubinko Đurković, pukovnik, komadant odbrana Košara.

JOŠ TV VESTIOpširnije

Izvor: Informer.rs