Misteriozno naselje pronađeno Ispod Ohridskog jezera: Postavili 100.000 odbrambenih šiljaka, veruje se da je najstarije u Evropi

od strane | avg 16, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Naučnici su otkrili potopljeno naselje pod tirkiznim vodama „Bisera Balkana“, odnosno Ohridskog jezera, koje bi moglo da pripada jednoj od najranijih sedelačkih zajednica u Evropi.

Međutim, pojavila se misterija – stanovnici tog naselja zaštitili su se „tvrđavom” od odbrambenih šiljaka, a arheolozima još nije jasno zašto.

Na delu albanske obale jezera pre 8.000 godina nalazilo se naselje sa kućama na stubovima, a arheolozi veruju da je to najstarije selo do sada pronađeno na obali jezera u Evropi. „Ovo naselje je nekoliko stotina godina starije od ranije poznatih jezerskih naselja u mediteranskim i alpskim regionima. Prema našim saznanjima, najstarije je u Evropi“, rekao je za AFP arheolog Albert Hafner sa švajcarskog Univerziteta u Bernu.

„Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“

Hafner i njegov tim švajcarskih i albanskih arheologa proveli su poslednje četiri godine iskopavajući u Linu na albanskoj strani Ohridskog jezera, koje se proteže preko planinske granice između Severne Makedonije i Albanije. Veruju da je u antičkom naselju živelo između 200 i 500 ljudi, koji su gradili kuće na stubovima iznad površine samog jezera ili na područjima koja su redovno plavila.

Tokom nedavnog ronjenja, stručnjaci su otkrili dokaze koji ukazuju na to da je naselje bilo utvrđeno hiljadama šiljatih trupaca korišćenih kao odbrambena barikada. „Da bi se ovako zaštitili, morali su da poseku šumu“, rekao je Hafner.

100.000 odbrambenih šiljaka

Naime, na lokalitetu na dnu jezera pronađeno je približno 100.000 takvih šiljaka. Zašto su drevni seljani izgradili tako veliku odbrambenu strukturu? Arheolozi još uvek ne znaju odgovor na ovo pitanje.

Ohridsko jezero je jedno od najstarijih jezera na svetu i postoji više od milion godina. Stari stanovnici ovog kraja verovatno su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom. „Pronašli smo različita semena, biljke i kosti divljih i domaćih životinja“, rekao je albanski arheolog Ilir Đepali.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs