Mali odgovorio Đilasu: Poslednji put kad ste Vi i Nikezić računali zajedno, na račune vam je leglo 619 miliona evra

od strane | avg 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Mali je na svojim društvenim mrežama objavio ‘skriptu za Đilasa i Nikezića’.

– Kaže Dragan Đilas sve sam napisao osim jednog. Da je jedno…

Nisam napisao ni da je Beograd, osim što je grcao u dugovima dok ste Vi upravljali njime, bio grad bez kreditnog rejtinga, nisam napisao da Beograd nije mogao ni da sanja da organizuje velike svetske izložbe kao što je Expo 2027 gde smo u jakoj konkurenciji izabrani da dovedemo ceo svet u našu prestonicu, nisam napisao ni da ste roditeljima toliko godina nezakonito skuplje naplaćivali vrtiće zbog čega su Vas tužili, a Beograd im je nakon Vašeg mandata isplatio skoro četiri milijarde dinara. Verujem da ste jedini gradonačelnik u istoriji koga su tužili njegovi građani, roditelji.

Nisam napisao ni da su škole koje ste gradili morale da se rekonstruišu nakon godinu dana od otvaranja, da ste otvorili vrtić Oblačak na Zvezdari bez kanalizacije, da plate zaposlenih nisu rasle, a da su komunalna preduzeća propadala dok su Vaše privatne firme cvetale.

Mnogo toga nisam napisao. Ali, drago mi je da bar pažljivo čitate moje odgovore, kad već tu dužnu pažnju niste posvetili upravljanju glavnim gradom Srbije koji je nakon završetka Vašeg mandata procvetao.

Osim toga, kad ste poslednji put Nikezić i Vi nešto računali zajedno, na Vaše račune je bogami leglo 619 miliona evra. Lepo je i što priznajete bar deo krivice za to što su Beograd i Srbija izgubili godine dok ste bili na vlasti, iz koje ste prosperirali samo Vi u tadašnjim foteljama, dok su građani čekali na razvoj, na ekonomski rast, na nova radna mesta, nove puteve, bolnice, škole i vrtiće. Oni su to konačno dočekali, i ne zavravajte se slabim sećanjem, jer nezaposlenost i siromaštvo Vam teško mogu oprostiti.

Kad se već interesujete sada za BDP, pojasniću Vam i to. Nivo nominalnog BDP u 2022. godini je povećan sa 53,3 milijardi evra na 60,4 milijardi evra, uz ostvaren realni rast BDP od 2,3 odsto i deflator BDP koji je iznosio 10,6 odsto. To su zvanični podaci koje su objavili Evrostat i Zavod za statistiku.

Prema našim procenama, realni rast BDP u 2023. godini će biti 2,5 odsto, uz deflator BDP od 11,5 odsto, što rezultira nominalnim rastom BDP od 14,3 odsto odnosno u evrima 69 milijardi evra. To se piše kao vaših 619, samo bez jedinice u sredini. Takva procena nominalnog BDP je usaglašena i sa stručnjacima iz MMF. Reč je o istoj metodologiji po kojoj se radilo i pre 2012. godine, kada ste vi imali negativne realne stope rasta, ili jedva iznad nule. A nama BDP raste čak i u vreme višegodišnje svetske krize.

Kurs dinara prema evru je i u 2023. godiini, kao i u prethodnih šest godina stabilan, čime je obezbedjena potpuna predvidivost poslovnog i privrednog ambijenta. Kurs je ostao na istom nivou uprkos jakim aprecijacijskim pritiscima koji su uticali na značajan rast deviznih rezervi, koje su na istorijski najvišem nivou. Dakle, da NBS nije intervenisala kupovinom evra na međunarodnom deviznom tržištu, došlo bi do jačanja dinara i nominalna vrednost BDP bi bila još veća.

Danas, visoke devizne rezerve nam obezbeđuju dodatnu sigurnost u uslovima nestabilnih geopolitickih odnosa i spoljnih šokova. Stabilnost i sigurnost je sve što su i od Vas građani očekivali pre 2012. Nisu je dobili i na kraju se upravo na to svodi ova kratka lekcija metodologije obračuna BDP i agregata koji čine vrednosni nivo BDP – napisao je Mali na svom Fejsbuk profilu.
 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs