Kremlj digao svet na noge: Evo ko je uništio Severni tok! Više nema dileme, svi izveštaji ukazuju na iste krivce!

od strane | sep 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Teroristički akt na gasovodima „Severni tok“ su na ovaj ili onaj način organizovale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, koji se bavio istragom o diverzijama na gasovodima, objavio je juče, na godišnjicu terorističkog akta, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da je Bajdenova administracija donela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Nemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije.

Herš je takođe naveo i da nikakve važne informacije o misiji u SAD nisu unošene u kompjuter, te da su američke vlasti sakrile tragove učešća Amerikanaca u terorističkom napadu na gasovode.

– Ovde nije važno ko je šta unosio u kompjuter, već je bitno što su, defakto, ovaj teroristički akt protiv kritični važne energetske infrastrukture, koja, između ostalog, pripada i međunarodnoj zajedničkoj kompaniji, na ovaj ili onaj način, organizovale SAD i Velika Britanija. One su na ovaj ili onaj način umešane u ovaj teroristički akt – istakao je portparol.

Heršove informacije se poklapaju sa ruskim

Prema njegovim rečima, informacije američkog novinara Simura Herša o diverziji na gasovodima se u osnovi poklapaju sa onima koje imaju i ruske specijalne službe.

– Ne znamo koji su izvori gospodina Herša, ali se informacije koje je on objavio, u svojoj osnovi i u svakom slučaju, nesumnjivo poklapaju sa onim podacima koje imaju naše specijalne službe – naglasio je Peskov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je američka administracija dužna da odgovori na navode istrage američkog novinara o napadima na gasovode „Severni tok“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs