Kreće zatvaranje Amerike! Sistem pred kolapsom, kongres na nogama, ovo neće proći?!

od strane | sep 30, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Deo kongresmena Republikanske stranke u Predstavničkom domu SAD, u kojem ona ima tesnu većinu, odbacio je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji je podržao predsedavajući Kevin Mekarti, čime je gotovo sigurno da će vladine službe biti delimično zatvorene od nedelje.

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasova protiv i 198 za predlog, odbijena mera da se vlada privremeno finansira 30 dana, da bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.
Predlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbednost, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

U Americi, zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, pre nego što ga potpiše predsednik SAD. U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

– Neuspeh je samo ako odustanete. Još nije sve gotovo. Imamo druge ideje – saopštio je Mekarti novinarima koji nije izneo više detalja o mogućem rešenju.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć, stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba za nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i decu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Delimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a usledilo bi samo četiri meseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs