Izdaja?! Putin dobio strašne vesti iz Kine! Peking jednim potezom osakatio Rusiju i dao Ukrajini veliku prednost!

od strane | sep 21, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ruski državni mediji objavili su izveštaj o tome kako ograničenja na izvoz ključnih komponenti za bespilotne letelice, koje je uvela kineska vlast, otežavaju Moskvi proizvodnju vojnih dronova, što bi moglo da ometa ratna delovanja Vladimira Putina u Ukrajini.

Novi kineski propisi uvedeni početkom meseca „ozbiljno su zakomplikovali isporuke dronova Rusiji i doveli do nestašice brojnih komponenti, kao što su termovizijske kamere“, izvestio je list Komersant povezan s Kremljom, a prenosi Njuzvik.

Krajem avgusta kineska vlada je saopštila da uvodi kontrolu izvoza nekih dronova i povezanih delova. Mere utiču takođe na deo komunikacijske opreme, motore i lasere koji se koriste u bespilotnim letelicama, kao i na antidron sisteme, rekla je kineska vlada.

Ograničenja takođe utiču na komercijalne bespilotne letelice namenjene vojnoj upotrebi, kao i na dronove s vremenom leta dužim od 30 minuta.

Kina je jedan od vodećih svetskih proizvođača dronova i zauzela je neutralan stav prema ratu u Ukrajini, ali održava prijateljske diplomatske odnose s Moskvom.

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Sukob koji traje već više od godinu dana podstakao je razvoj dronova „munjevitom brzinom“, izjavili su stručnjaci za Njuzvik. Obe strane u ratu obilno koriste razne vrste bespilotnih letelica, uključujući izviđačke i jurišne dronove, prenosi Jutarnji list.

– Nakon što se rat završi, Ukrajina će imati jedinstveno iskustvo i svaku šansu da postane glavni izvoznik bespilotnih letelica u svetu – rekao je početkom avgusta Mihajlo Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade.

U napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu Moskva često koristi bespilotne letelice, a najviše dronove kamikaze iranskog dizajna.

Zabrana Pekinga na izvoz većih dronova i nekih komponenti potrebnih za izradu tema je o kojoj se vode burne rasprave u krugovima uključenim u moskovsku proizvodnju dronova, tvrdi Semjuel Bendet iz američkog Centra za pomorsku analizu.

Pravi učinak ove zabrane na rusko tržište uglavnom se svodi na skok cena postojećih i dostupnih kineskih bespilotnih letelica koje su već u Rusiji, rekao je Bendet za Njuzvik.

Foto: Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

 

Dugoročno, ruska domaća industrija dronova mogla bi da uskoči i zameni kineske dronove, smatra on.

– To je vrlo zanimljiv primer kako Kina gotovo da ima monopol nad tehnologijom koja omogućava dronove – rekao je britanski stručnjak za dronove Stiv Rajt.

Dronovima treba „ogromna količina elektronike“. Rusi su pokušali, ali nisu uspeli da razviju takve kapacitete u svojoj zemlji, utvrdio je za Njuzvik.

Dodao je kako Kinezi kontrolišu veliki deo tržišta, kako za Rusiju, tako i za zapadne zemlje.

Kineska zabrana trenutno se ne odnosi na ‘male DJI dronove‘, navodi Bendet, misleći na proizvođača jednog od najpoznatih kineskih dronova.

Međutim, ograničenja koja je uveo Peking mogla bi da utiču na uvoz većih, težih poljoprivrednih dronova koje je Rusija koristila u Ukrajini, smatra on.

„Nedostatak određenih komponenti može da ima značajne posledice, ali postoji puno alternativnih ruta snabdevanja, kako legalnih, tako i onih u sivoj zoni koje Rusi koriste kako bi nabavili ono što im je potrebno.“

Komersant takođe navodi da su mnogi od najvećih ruskih proizvođača bespilotnih letelica uspeli da prikupe značajne rezerve komponenti za dronove.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs