Istražujemo! Ovo je razlog zbog čega je Srbija prva na listi po broju žena u industriji igrica

od strane | avg 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Industrija video-igara u našoj zemlji zapošljava oko 2.500 radnika, među kojima 30 odsto čine žene, što Srbiju stavlja na prvo mesto u Evropi.

To pokazuju rezultati organizacije „Plejstudios Jurop“ i Asocijacije industrije video-igara Srbije. Prema njihovim podacima, evropski prosek učešća žena u gejming industriji je 22 odsto, a u toj oblasti u Srbiji se godišnje zaradi 125 miliona evra!

Zarada najmanje 1.000E

Predsednik Srpskog saveza elektronskog sporta (E-sports) Dalibor Marinović kaže za Informer da žene u Srbiji igraju igrice na visokom nivou.
Igranje video-igrica je sve više privlačno nežnijem polu kod nas. Ima devojaka koje su po rezultatima u vrhu gejming liste. Mnoge od njih su plaćene da igraju za timove koji učestvuju na turnirima video-igara. U pitanju je ogromna industrija, a da bi se učestvovalo na turniru potrebno je dosta vežbe – kaže Marinović.
Kako objašnjava, mnoge žene igraju i rekreativnoi tako ostvaruju dodatne prihode. Ipak, ima i onih kojima je igranje igrica primarno zanimanje.
U pitanju su žene koje su članovi profesionalnih timova, a njihova mesečna plata je minimalno 1.000 evra – kaže Marinović.
On ističe da su i u srpskim kompanijama koje stvaraju igrice zaposlene mnoge žene. Kako kaže, mnogi zaposleni nisu studirali informacione tehnologije.
Gejming je multidisciplinarna oblast IT industrije. U kreiranju igrica učestvuje čitav tim ljudi, ne samo programeri. U radu učestvuju i profesionalci koji su završili likovnu akademiju. Oni uglavnom crtaju likove u igrici. Tu su i muzički producenti, oni koji vode marketing… Da bi se radilo u IT kompaniji koja razvija igrice zaista nije presudno da se završe IT studije – ističe Marinović.

Foto: Privatna arhiva

 

Pre dve godine, na fakultetima u Srbiji formirani su master programi na kojima se izučava stvaranje video-igara. Upravo za tim kadrom vlada veliko interesovanje, a jedan od fakulteta na kome se školuju specijalisti za industriju igara jeste i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu.
Docent Tijana Geroski kaže za Informer da je među studentima koji upisuju smer video-igara primetan sve veći broj devojaka.
Sada je zaista podjednako interesovanje devojka i mladića koji studiraju video-igre. Svakako, veoma je dobar podatak da je Srbija prva u Evropi po broju žena u toj oblasti. Za devojke koje se bave dizajnom to je veoma privlačan posao. U pitanju je spoj više oblasti. Da bi se neko bavio stvaranjem video-igara treba da bude kreativan, ali i da poseduje informatičko znanje. Važno je i što veliko poznavanje programiranja u ovoj oblasti nije baš potrebno – navodi naša sagovornica.

Igrice iz Srbije

U Asocijaciji industrije video-igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene više od 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre (konzolske igre), kojih je 19 odsto.
Industrija mobilnih igrica dodatno raste sa sve većom popularnošću takozvanih opuštenih igara, kojih je 18 odsto i koje su zabavne, jednostavne i lako ih je instalirati – kažu u toj organizaciji.

Najveća zarada od mobilnih igrica

U Srbiji trenutno postoji oko 140 studija, timova i kompanija koji aktivno rade na izradi igara i drugih usluga i servisa usko vezanih za gejming industriju.
Petnaest najuspešnijih gejming kompanija u Srbiji prihodovalo je 150 miliona evra, što pokazuje značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Mobilne igre su i dalje najzaslužnije za prihode, dok se i dalje dešavaju nove akvizicije od strane velikih svetskih igrača, kao i uspešan plasman novih igara, kojih je objavljeno 51 u 2022.
Procenjuje se da u sektoru video igara radi preko 2.500 ljudi. Pozicije su raznolike i čak 50 odsto kompanije je najavilo proširenje tima u naredonom periodu. Trećina zaposlenih su žene.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs