Istorija kaže

od strane | sep 9, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Osam utakmica – skor izjednačen u duelima Srbije i Nemačke.

Došli smo do samog kraja – Srbija će odigrati poslednji meč na Mundobasketu, iako su mnogi sumnjali u to. Četa Svetislava Pešića je, mimo očekivanja, stigla do finala i sutra će se protiv Nemačke boriti za titulu svetskog prvaka. 

Tim povodom, prelistali smo istoriju i dotakli se svih međusobnih susreta Srbije protiv Nemačke. Do sada je odigramo osam utakmica, a obe ekipe imaju po četiri pobede. 

Prvi duel od osamostaljenja Srbija je protiv Nemačke igrala davne 2010. godine na Svetskom prvenstvu. Tada je nakon drame meč završen bez pobednika, igrali su se produžeci, a na kraju su Panceri slavili nakon dodatnih pet minuta – (69:69) 82:81. U sastavu sutra, ne parketu, neće biti igrača koji su tada bili rivali. 

Nemce je do pobede predvodio Jan Jagla sa 22 poena, a 15 je dodao Demond Grini. Sa druge strane, najefikasniji u taboru Srbije tada je bio Kosta Perović koji je ubacio sa 20 košarke, a 15 je dodao Aleksandar Rašić. 

Panceri su niz pobeda nastavili na Sport-Toto prvenstvu 2011. godine. Ponovo su Nemci slavili sa pola koša prednosti – 59:58. Ipak, već prilikom sledećeg susreta Srbija je došla do prve pobede nad sutrašnjim rivalom. Reč je o utakmici koja se igrala takođe 2011. godine na Evropskom prvenstvu. Orlove je do pobede predvodio Duško Savanović sa 18 poena, a na drugoj strani dominirao je Dirk Novicki sa 25. 

Da je drama na utakmicama Srbije i Nemačke garantovana potvrđeno je na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Ovoga puta je Srbija bila bolja i slavila sa dva poena – 68:66, a Orlovi su na kraju prvenstva poraženi u borbi za treće mesto. 

Treći pobedu protiv Nemačke, i to vezanu, upisala je Srbija 2017. godine na DBB Superkupu – Orlovi su slavili sa 31 poenom razlike – 87:56. Seriju poraza Nemci su prekinuli u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. 

Foto: AP/Photo

 

Nemačka je pred svojim navijačima bila bolja 79:74, sa druge strane Panceri su u Beogradu bili još ubedljiviji, a dominirao je Denis Šruder koji je ubacio 21 poena uz šest asistencija i četiri skoka. 

Poslednji međusobni okršaj igran je prošle godine u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u finalu DBB Superkupa u Nemačkoj. Srbija je slavila sa 83:56, a na tom meču Nemci su nastupali u gotovo identičnom sastavu koji će se suprotstaviti četi Svetislava Pešića sutra. Zbog toga, Orlovi imaju pravo da veruju u isti ishod. 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs