Iran se uključuje u rat u Izraelu? Pavić: Amerika je jedini krivac za ovaj sukob! (VIDEO)

od strane | okt 11, 2023 | Vesti | 0 Komentara

U emisiji „Tema dana“ raspravljalo se o ratu u Izraelu. Gosti u studiu bili su politikolog Aleksandar Pavić, novinar INF4S Igor Damjanović, a profesor međunarodnog prava Srđa Trifković javio se putem vajber uključenja.

Poslednjih nekoliko dana ovo što vidimo u Gazi ništa ne može da opravda. 

Politikolog Aleksandar Pavić istakao je da ne može ni da zamisli da će druge islamske zemlje ostati mirne u ovakvoj situaciji. Prema njegovim rečima, tako nešto bilo bi ponižavajuće.

Foto: Masha Bandjur

Aleksandar Pavić

Danas stvari nisu iste. Za vreme hladnog rata postojala je ravnoteža. U jednom trenuku, kad bi došlo do opasnosti izbijanja velikog sukoba, Amerika i Rusija bi zakočile svoj sukob i dogovorila se. Toga više nema. Amerika ne poštuje nikoga, porušila je sve mostove, a mislim da su upravo Amerikanci krivi za sve ovo što se dešava sada. Meni ovo sve deluje kao uvlačenje Irana u rat. Ja mislim da će biti sličan postupak kao sa Rusijom u Ukrajini. Pred očima celog sveta desiće se etničko čišćenje– ispričao je Pavić.

Novinar INF4S Igor Damjanović objasnio je kako po njegovom mišljenju izgleda vojni napredak Palestine.

Palestinci su pre tridesetak godina bacali kamenje. Kasnije su bacali molotovljeve koktele. A sada imamo slučaj da su izvršili jednu sofisticiranu vojnu akciju. Palestinci su izvršili sofisticiranu i vojno i tehnološki brilijantnu akciju– objasnio je Damjanović.

Foto: Masha Bandjur

Igor Damjanović

Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković, prognozirao je da će se Iran držati po strani. Prema njegovim rečima, njima tako nešto ne bi išlo u prilog.

2014. imali smo poslednji veliki sukob u kom je stradalo ukupno 74 Izraelca. Prilikom intervjua sa izlaznicima iz Gaze ka aerodromu, Izraelske službe bezbednosti posebno su targetovale homoseksualce koji se osećaju podređeno u muslimanskom društvu. Tu je i čitav niz bolesnih ljudi i onih koji su materijalno ugraženi. Moguće je da, u duboko podeljenom Izraelu, neki element u bezbedosnim i obaveštajnim strukturama rešio da omogući jedan šokantan događaj koji će dovesti Netanjahova u istu situaciju u kojoj je bila Golda Meir pre pedeset godina– zaključio je profesor Trifković. 

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs