Hrvati Srbinu nisu hteli da daju posao 14 godina! Ispovest legende naše košarke

od strane | sep 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Srbin Nikola Plećaš, legendarni košarkaš bivše Jugoslavije, pričao je o životu u Hrvatskoj i priznao da 14 godina nije mogao da nađe posao.

Nikola Plećaš je ostao u Hrvatskoj posle rata u bivšoj Jugoslaviji. Legendarni igrač zagrebačke Lokomotive kojemu su prepune tribine na utakmicama  skandirale “Sveti Nikola”, bio je istinska zvezda ne samo u Zagrebu nego i u celoj bivšoj državi. Sada ima 75 godina, a otkrio je u razgovoru za „Večernji list“ da 14 godina nije mogao da nađe posao i da je očigledno nekome smetao. Kao razlog navodi verovatno prihvatanje posla u Borcu iz Banjaluke 1991. godine.

 Od devedesetih ne mogu da nađem nikakav posao, 14 godina sam nezaposlen, znači nekome je to smetalo. Jako su mi zamerali što sam 1991. prihvatio da budem šef struke u banjalučkom Borcu. To mi prigovaraju i prenose mi do danas, ali ne prenose da 14 godina nisu hteli da me zaposle – rekao je Plećaš.

Legenda naše košarke je za reprezentaciju osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. i dve svetske (zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974).  Poslednjih godina često smo mogli da vidimo i na utakmicama Crvene zvezde na počasnim mestima pored terena. Plećaš, koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na najvećim takmičenjima, kaže da mu je poreklo, a rodom je iz Like, uskratilo mnoge mogućnosti u karijeri. Otkrio je zbog čega se nije preselio u Beograd.

– Imam veliku porodicu, i sa svoje i sa suprugine strane, a strah da će se to politički i fizički odraziti na ljude koji su sa mnom u kontaktu jedan je od glavnih razloga zašto nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam dva puta više novca nego što danas primam od našeg Ministarstva sporta.

Kaže da nema problema kao Srbin u Hrvatskoj, a da je na to verovatno uticala njegova popularnost koju je stekao igrajući godinama u Zagrebu tokom karijere, gde su ga navijači obožavali.

– Verujem da su moja popularnost i moje ime uticali na to da imam neki mir. Nisam doživeo nikakvo fizičko zlostavljanje, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Ali, to se očigledno odrazilo tako da nisam mogao da dobijem posao.

Otkrio je da mu je u akciji Oluja uništena porodična kuća.

– Rođen sam u Bruvnu u Lici i moram da priznam da je tamo sada pustoš. Mnogo je napuštenih kuća koje nisu obnovljene. Porodično smo pomogli i obnovili svoju kuću, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli pobijenu stoku, zatvorene pse… Ta kuća nije bila na putu vojsci. U šali volim da kažem da je to bilo oslobođenje – rekao je Plećaš.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs