Haos u Jerevanu! Besne izbeglice rešene da se osvete Pašinjanu, situacija izmiče kontroli!

od strane | okt 1, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Brojne izbeglice pristiže u Jermeniju, ulice Jerevana su preplavljene protestantima koji traže smenu premijera, a zemlja se suočava s mnogim izazovima nakon što se našla u jednoj od najtežih političkih kriza posle sticanja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza

Poslednji događaji dolaze nakon što je Azerbejdžan izvršio munjevitu vojnu akciju u Nagorno Karabahu, većinski etničkom jermenskom regionu koji je postojao tri decenije bez međunarodnog priznanja, piše AP.

Foto: Reuters

 

Izmorene azerbejdžanskom blokadom i brojčano nadjačane vojskom koju je podržala Turska, separatističke snage u regionu su kapitulirale za 24 sata, a njihovi politički lideri izjavili su da će raspustiti svoju vladu do kraja godine.

To je izazvalo masovni egzodus etničkih Jermena koji ne žele da žive pod vlašću Azerbejdžana. Do sada je preko 80 odsto od 120.000 stanovnika regiona izbeglo u Jermeniju.

Video released showing the main square of Nagorno Karabakh’s capital after the majority of locals fled the territory, possibly from 29 September 2023. pic.twitter.com/5HZ5ymTgcU

— Nagorno Karabakh Observer (@NKobserver) October 1, 2023

Besni i ogorčeni zbog gubitka domovine, oni će verovatno podržati svakodnevne proteste protiv premijera Nikola Pašinjana, kojeg opozicija okrivljuje za neuspeh u odbrani Nagorno Karabaha.

Pašinjan je optužio ruske mirovne snage da nisu sprečile napade Azerbejdžana. Kremlj, s druge strane, prebacuje krivicu na Pašinjana, optužujući ga za ;ubrzavanje pada Nagorno Karabaha priznavanjem suvereniteta Azerbejdžana nad tim regionom i narušavanjem odnosa Jermenije sa Rusijom okretanjem Zapadu.

Foto: Printskrin

 

Ostaje nejasno da li će Pašinjan izvući Jermeniju iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, grupe nekoliko bivših sovjetskih država predvođenih Rusijom. Jermenija takođe na svojoj teritoriji ima rusku vojnu bazu, a ruski graničari pomažu u obezbeđivanju na granici Jermenije sa Turskom.

Uprkos pozivima Zapada da Azerbejdžan poštuje suverenitet Jermenije, kao i apelom Irana, koji je takođe upozorio Azerbejdžan da ne koristi silu, i dalje su velike tenzije.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs