Francuska u strahu, Makron naredio mobilizaciju 7.000 vojnika! (FOTO)

od strane | okt 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Francuski predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbednosne patrole u zemlji, saopštila je danas Jelisejska palata, dan nakon što je u gradu Arasu, na severu Francuske, 20-godišnji islamski ekstremista na smrt izbo nožem učitelja lokalne gimnazije.

U Francuskoj je u petak, nakon tog napada, proglašen najviši stepen bezbednosne uzbune, prenosi Rojters.

Makronov kabinet je saopštilo da će vojna mobilizacija biti sprovedena do ponedeljka uveče i da će trajati do daljeg uz redovne patrole u ​​većim gradskim centrima i popularnim turističkim lokalitetima.

Kabinet francuskog predsednika je potvrdio da su francuske bezbednosne snage sprečile još jedan „pokušaj napada“ u drugom regionu, ne navodeći o kojem regionu je reč.

– Škola u Arasu je bila meta varvarskog islamističkog terorizma – rekao je Makron nakon posete školi, rekavši da je žrtva „verovatno spasila mnoge živote“ svojom hrabrošću u pokušaju da blokira napadača, preneo je portal Frans 24.

Policija je uhapsila osumnjičenog napadača Mohameda Mogučkova, poreklom iz Čečenije, republike Ruske Federacije locirane u pretežno muslimanskom regionu južnog Kavkaza.

On je već bio evidentiran u francuskom nacionalnom bezbednosnom registru, označen kao potencijalna bezbednosna pretnja i pod elektronskim i fizičkim nadzorom francuske unutrašnje službe bezbednosti DGSI, preneli su francuski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gde Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs