Evo kako da se sačuvate od prehlade! Vitamini, pa trening

od strane | okt 8, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Smanjite slatko i pojačajte doze voća, pogotovo pomorandži i limuna. Redovno ispirajte nos da biste eliminisali bakterije iz disajnih puteva…

Kašalj, curenje nosa, jeza i temperatura prvi su simptomi prehlade koju su mnogi zaradili tokom ovih hladnijih dana. Organizam je, kako kažu lekari, osetljiviji na prelasku godišnjih doba, a pogotovu s jesenjim padom temperature, kad smo podložniji infekcijama grla i nosa. Da biste na vreme izbegli takve probleme, počnite da primenjujete ova zlatna pravila.

Foto: Shutterstock

Probiotike ćete naći i u fermentisanim proizvodima

Pijte probiotike

Probiotici su živi mikroorganizmi koji blagotvorno deluju na organizam. Istraživanja su pokazala da kontinuirano uzimanje probiotika pomaže u zaštiti protiv prehlade. Osobe koje su uzimale probiotike imale su 27 odsto manji rizik od razvoja infekcija. Stručnjaci preporučuju da češće pijete jogurt sa ovim dobrim bakterijama.

Uzimajte cink

Cink je mineral koji bi trebalo da redovno pijete pre nego što se prehladite, kao preventivu. Rezultati brojnih studija pokazali su da je uzimanje cinka kao dodatka ishrani siguran način da vas prehlade zaobiđu.

Ispirajte nos

Važno je da vodite računa o higijeni nosa. Nozdrve su najveći sakupljači bakterija i virusa, koje neadekvatnom higijenom podstiču brojne upale u telu, a najčešće infekcije disajnih puteva. Zato je važno da nos svakodnevno ispirate bar fiziološkim rastvorom, koji možete kupiti u apoteci.

Foto: unsplash.com

Proste šećere zamenite voćem i povrćem

Izbegavajte šećer

Šećer je jedan od najvećih neprijatelja imuniteta, napominju nutricionisti. Imunitet ćete ojačati ako jedete voće i povrće, koji sadrže minerale, vitamine i antioksidanse. Forsirajte citruse, pomorandže i limun, bogate vitaminom C, kao i kiseli kupus.

Trenirajte

Znojenjem se rešavate toksina i mikroorganizama, pa ako ne možete da vežbate u prirodi jer vam je hladno, krenite u teretanu ili vežbajte kod kuće.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Hronika

Akcija policije

„Lezi dole, ruke na leđa“! Ovako je pohapšena kriminalna grupa odgovorna za šverc 782 kg marihuane (FOTO/VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, nakon višemesečne istrage, u saradnji sa BIA i Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, na području Beograda, Vranja, Šapca i Paraćina, uhapsili su šest osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe krijumčarile 782 kilograma marihuane zaplenjene 2020. godine na GP Vatin, prilikom pregleda kamiona sa prikolicom.

JOŠ Hronika VESTIOpširnije

Izvor: Informer.rs