Dilovanjem preko darkneta zgrnuo milione! Sajber Eskobaru, iz Smederevske Palanke, preti doživotna robija u Americi

od strane | okt 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Milomir D. (33) iz Smederevske Palanke koji je uhapšen u Austriji jer je prodajući drogu preko sajta „Monopoly“ na darknetu zaradio 18 miliona dolara, krajem juna izručen je Americi jer je FBI koji je vodio istragu protiv njega, a u međuvremenu je podignuta optužnica u sudu u okrugu Kolumbija.

Milomiru preti doživotna kazna zatvora jer je on bio deo organizovane kriminalne grupe i administrator sajta koji predstavlja pijacu droge. Do sada je uhapšeno 287 osoba osumnjičenih da su prodavali ili kupovali drogu  preko Milomirovog sajta „Monopoly“.

Prema podacima koje je izneo Europol, FBI je ušao u trag Milomiru i preko njega došao do čitave mreže preprodavaca droge širom sveta te je u saradnji sa policijom devet zemalja pokrenuta akcija „SpecTor“. 

– U operaciji „SpecTor“ koju je izveo Europol u koordinaciji sa policijom iz devet zemalja, organi pravosuđa zatvorili su ilegalnu darknet pijacu „Monopoly“ i uhapsili 288 osoba zbog sumnje da su učestvovali u prodaji ili kupovini droge preko dark neta. Tom prilikom zaplenjeno je više od 53,4 miliona dolara u novcu i kriptovalutama, 117 komada raznog oružja, preko 258 kilograma amfetamina, 43 kilograma kokaina, 43 kilograma MDMA i preko 10 kilograma LSD i ekstazi tableta – precizira se u izveštaju Europola.

Kako se navodi u optužnici koju je protiv Milomira u međuvremenu podigao javni tužilac američkog Ministarstva pravosuđa u okrugu Kolumbija on je uhapšen sa „samo“ 50 grama metamfetamina, a na teret mu se stavljaju dva krivična dela.

– Osumnjičeni se tereti da je počinio krivično delo zavera i udruživanje sa namerom da prodaje i distribuira drogu za šta je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Takođe, tereti se i za krivično delo pranje novca za šta mu može biti izrečena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Optužnicom su predviđene i novčane kazne za pomenuta krivična dela – piše u optužnici.

Inače Milomir je imao i hrvatski pasoš, a za svoje „usluge“ uzimao je procenat,od prodaje droge preko njegovog sajta, a proviziju je naplaćivao mahom u kriptovalutama koje je preko posrednika menjao u Srbiji za novac. Sada mu je sva imovina zaplenjena do kraja krivičnog postupka.

Milomir i njegov lanac prodaje otkriven preko zaplenjenih servera i foruma

U optužnici se navodi da je FBI još 2021. godine u saradnji sa partnerima iz Nemačke i Finske otkrio kompjuterske servere koji su održavali sajt „Monopoly“ online. Detaljnom analizom podataka sa zaplenjenih servera otkrivena je jedna od najvećih pijaca droge na internetu.

– Organi pravosuđa su analizom servera otkrili detaljne podatke o prodaji narkotika putem sajta „Monopoly“, zatim podatke sa svom dokumentacijom o transakcijama izvedenim kriptovalutama administratoru pomenutog sajta i kupcima i prodavcima na tom sajtu kao i komunikaciju na forumu između „operatera i klijenata“ kojim je utvrđena visina provizije koju je uzimao administrator. Kroz detaljnu analizu, Milomir je identifikovan kao glavni administrator sajta „Monopoly“ – kažu u američkom Ministarstvu pravosuđa.

Kako se nezvanično saznaje, Milomir je svoje poslove obavljao u Austriji i, sem menjanja kriptovaluta za novac, u Srbiji nije počinio druga krivična dela.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs