Da li znate zašto sir ima rupe? Ne biste pogodili nikad!

od strane | avg 3, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Švajcarski sir ima rupice zbog komadića sena koje upada u kante sa mlekom.

Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.

Postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir ementaler. Ovi sirevi potiču iz Ementala u Švajcarskoj i imaju rupice. Ali otkud rupice u siru?

Davne 1917. godine Vilijam Klark je detaljno objasnio o čemu je reč.

Rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina – sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije otkrila pravu istinu.

Foto: Shuterstock

 

Prema švajcarskim istraživačima rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. 

Naime, kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put do mleka. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi sira dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.

Danas ima mnogo manje rupa u švajcarskom siru nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira obično vadi savremenim metodama.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs