Amerikanci u agoniji, Kinezi ne dižu slušalicu komandantu Indo-pacifičke flote! Otkriveno zašto je Kisindžer odjurio u Peking!

od strane | jul 20, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kina je ignorisala poziv da prisustvuje odbrambenoj konferenciji sledećeg meseca i odbija američke pokušaje da se nastavi dijalog na visokom nivou između vojske dve zemlje, rekao je visoki američki admiral.

Admiral Džon Akilino, šef američke Indo-pacifičke komande, rekao je za Aspen bezbednosni forum u Koloradu da su pokušaji da kontaktiraju kolege iz Narodnooslobodilačke vojske zanemareni ili odbijeni, uključujući nedavni poziv da prisustvuje godišnjoj konferenciji šefova odbrane na Fidžiju u avgustu meseca, navodi Blumberg.

– Pozvali smo, ali nismo dobili odgovor – rekao je Akilino.

Džou Čenming, istraživač iz pekinškog vojnog istraživačkog centra za nauku i tehnologiju Juan Vang, rekao je da je Kina izrazila zabrinutost zbog promovisanja bližih veza Vašingtona sa Tajvanom, rada sa azijskim saveznicima na obuzdavanju Kine i pojačanog vojnog izviđanja u blizini kineske obale.

– Međutim, Peking smatra da se Vašington oglušio o te zabrinutosti, a američka mornarica nastavlja svoju provokaciju tako što šalje avione da prelete Tajvanski moreuz – rekao je Džou, misleći na prelet P-8A Posejdona prošle nedelje.

Foto: AP/Photo

Kineska mornarica

Provokacije kod Tajvana

– Kina se oseća obeshrabreno jer su visoki američki zvaničnici, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina, svi tvrdili da ne žele sukob između dve zemlje – nastavio je Džou.

Međutim, do sada, Vašington nije preduzeo nikakve korake da ublaži tenzije kao što je ukidanje sankcija kineskom ministru odbrane Li Šangfuu. Li je sankcionisan 2018. zbog svoje navodne uloge, kao šefa Odeljenja za razvoj vojne opreme, u obezbeđivanju transfera ruskih aviona i projektila u Kinu.

Li se suprotstavio srdačnoj dobrodošlici koju je Peking ove nedelje pružio bivšem državnom sekretaru Henriju Kisindžeru, ali se na kraju ipak sreo sa njim.

– Izuzetno je retko da se kineski ministar odbrane sretne sa bivšim državnim sekretarom, a verujem da je Kisindžer bio taj koji je zatražio sastanak sa Lijem, jer Pentagon veruje da će pomoći u nastojanju da se nastavi dijalog sa Narodnooslobodilačkom armijom – rekao je akademik koji je želeo da ostane anoniman.

Prošlog meseca Li je odbio zahtev da se sastane sa Ostinom na odbrambenom forumu Sangri-La u Singapuru, za šta je KIna okrivila sankcije prema njemu.

Foto: Reuters

Henri Kisindžer i Si Đinping

Da li Kisindžer može da probije led?

Kisindžer je posetio Kinu više od 100 puta, izvestila je u četvrtak državna televizija CCTV, uključujući i njegovo tajno putovanje u Peking u julu 1971. godine, koje je utrlo put ledolomnoj poseti Ričarda Niksona Kini sledeće godine.

Safovrnik SCMP sada, ipak, upozorava:

– Bojim se da Kisindžer ovog puta ne može da probije led između dve vojske, pošto Vašington nije uspeo da održi reči o poboljšanju bilateralnih odnosa kako su se dve strane dogovorile prošlog novembra kada su se predsednici Si Đinping i Džo Bajden sastali na Baliju.

Sastanak Kisindžera i Lija usledio je nakon sastanka između Ksija Fenga, kineskog ambasadora u SAD, i Elija Ratnera, pomoćnika američkog sekretara odbrane za pitanja bezbednosti Indo-Pacifika.

– Mislim da trenutna situacija odražava zaista užasno stanje odnosa i nezainteresovanost Pekinga da ih zapravo poboljša kroz dijalog – rekao je Dru Tompson, gostujući viši naučni saradnik na Školi javne politike Li Kuan Ju na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

SAD za sada bezuspešno pokušavaju da nastave razgovore na visokom nivou između dve vojske koje je Peking suspendovao prošle godine u znak protesta zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin, rekao je da Peking više ne veruje Vašingtonu i da zato neće normalizovati vojne veze.

– Peking strahuje da će SAD to iskoristiti kao izgovor za pružanje sveobuhvatne podrške Tajvanu, od vojne, ekonomske do diplomatije, ohrabrujući vladu Tajpeja da slobodno teži nezavisnosti – rekao je Ši.

Dodao je da je Kina ozbiljno shvatila napore da spreči sukob, ali veruje da se to uglavnom svodi na kancelarije na prvoj liniji sa obe strane, kao i na „sposobnost Vašingtona da se samoograniči“.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

Opširnije

Izvor: Informer.rs