Ako patite od nesanice onda treba da uradite jednu stvar

od strane | avg 31, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Jedan od razloga česte nesanice je temperatura u prostoriji u kojoj spavate.

Ukoliko ne možete da utonete u san, probajte s provetravanjem prostorije. Važno je pobrinuti se da se temperatura vazduha u vašoj spavaćoj sobi kreće između 20 i 25 stepeni, jer je to ključno za dobar san.

Naime, stručnjaci smatraju da ćete najbolje spavati u prostoriji u kojoj temperatura iznosi između 20 i 25 stepeni. Kvalitet sna opada kad je temperatura niža i viša od preporučene. Istraživanje je sprovedeno na Institutu Hinda i Artus Markus u SAD, a učešće je uzelo 50 osoba u dobi od 65 i više godina.

Oni su nosili monitore za praćenje sna u razdoblju od godinu i po dana. Grupa ljudi koja je učestvovala u istraživanju boravila je u Bostonu, gradu s toplim i vlažnim letima i hladnim i olujnim zimama.

Foto: Shuterstock

 

Rezultati istraživanja pokazali su da su učesnici najbolje spavali kada je temperatura spavaće sobe bila između 20 i 25 stepeni, a najduže su spavali na temperaturi od 20 stepeni. Kvalitet sna je opadao kako je temperatura rasla iznad 25 stepeni. Kako se temperatura povećavala na 30 stepeni, zabeležen je pad efikasnosti spavanja za od pet do deset odsto.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs